Matovič kritizoval postup pri výstavbe križovatky pri Bratislave

TA3 TASR
15.2.2017 13:02

Igor Matovič a zástupcovia Občianskeho združenia Triblavina kritizovali postup pri výstavbe križovatky, ktorá bude spájať cesty zo satelitných obcí neďaleko Bratislavy s diaľnicou D1. Tvrdia, že navrhované kroky sú sporné a zlú dopravnú situáciu neriešia.

Nesprávny počet obyvateľov

Štúdia, na základe ktorej sa ministerstvo dopravy rozhodlo o úprave križovatky Triblavina a tiež o zmene rozšírenia diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou, počítala s nesprávnym počtom nových obyvateľov v priľahlých obciach Bratislavy. Myslia si to predstavitelia občianskeho združenia Triblavina a opozičného hnutia OĽaNO-NOVA, ktorí o tom informovali na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Podľa lídra hnutia Igora Matoviča počítajú územné plány obcí s viac ako 100.000 novými občanmi, štúdia však rátala len so 14.500 ľuďmi. "Čiže chceli vypočítať, že táto križovatka bude stačiť, tak si prispôsobili čísla tak, že zoberieme zo 100.000 iba 14.500 a potom nám to vyjde. To je celkom zaujímavá bulharská matematika," konštatoval Matovič.

Zníži sa počet kolektorov

Ministerstvo dopravy si dalo vypracovať túto dopravno-kapacitnú informáciu vo Výskumnom ústave dopravnom v Žiline a na základe jej výsledkov sa podľa občianskeho združenia rozhodlo o zmene rozšírenia diaľnice D1, a teda aj o úprave križovatky Triblavina.

Pôvodne sa totiž počítalo s tým, že sa diaľnica rozšíri na plnohodnotný šesťpruh spolu s odstavnými pruhmi. Zároveň mali po oboch stranách cesty pribudnúť kolektory, čiže zberné cesty, cez ktoré sa mali obyvatelia priľahlých obcí napájať na diaľnicu.

Ministerstvo dopravy však rozhodlo o zmene, na základe ktorej sa má diaľnica D1 rozšíriť na osemprúdovú cestu, čiže kolektory majú byť akoby súčasťou samotnej diaľnice. Aktivisti však pri tomto riešení oponujú, že sa zníži počet možných pripojení na diaľnicu a namiesto viacerých križovatiek sa postaví len jedna - Triblavina.

Vyzývajú ministra dopravy

Predseda OZ Triblavina Milan Grožaj doplnil, že aktivistom sa po dlhých peripetiách podarilo nakoniec dostať k štúdii, na základe ktorej sa štát rozhodoval. "Zistili sme, že v tejto štúdii nie sú zahrnuté všetky vstupy, ktoré by tam zahrnuté mali byť," opísal.

Po preštudovaní územných plánov všetkých pridružených obcí totiž zistili, že v štúdii chýbajú skoro dva milióny štvorcové plôch, ktoré už majú vydané stavebné povolenia či územné povolenia a na niektorých sú už vybudované aj inžinierske siete.

"Zistili sme, že na nich má byť podľa územných plánov vyše 100.000 obyvateľov a toto všetko nie je v tej štúdii zahrnuté," dodal Grožaj. Podľa poslanca OĽaNO-NOVA Jána Marosza už s týmito informáciami konfrontovali aj ministra dopravy Árpáda Érseka. "Stretli sme sa s ním v tejto veci a predložili sme mu túto štúdiu a on prisľúbil, že dá prehodnotiť vstupy, ktoré idú do tejto štúdie," priblížil.

Aktivisti vraj sledujú súkromné záujmy

Zároveň aj Matovič vyzval ministra Érseka, aby pred týmto problémom nezatváral oči. "Vyzývame kompetentných a hlavne ministerstvo dopravy, nech v tomto prípade potichu nerobia nejakú prácu pre jednu konkrétnu firmu, ale nech pozerajú na záujem všetkých 100.000 ľudí, ktorí tu dnes plánujú bývať," doplnil. Narážal pritom na spoločnosť Starland Holding, ktorá v tejto oblasti vlastní pozemky.

Spoločnosť Starland Holding sa ohradila voči obvineniam aktivistov z OZ Triblavina a niektorých poslancov NR SR. Podľa nej boli v súvislosti s diaľničnou križovatkou Triblavina prezentované dezinformácie. Deklaruje, že križovatka nemá slúžiť len Starland Holdingu, ale všetkým ľuďom v regióne. "Aktivisti sledujú svoje súkromné záujmy, respektíve záujmy iných osôb a svojimi krokmi dosiahli oddialenie dokončenia križovatky Triblavina, ktorá mala byť obyvateľom priľahlých obcí odovzdaná do užívania v roku 2017. Výsledkom ich aktivít budú pokračujúce zápchy a znemožnený prístup na diaľnicu pre vyše 100-tisíc ľudí," tvrdia zástupcovia spoločnosti.

Tí tiež zdôrazňujú, že o potrebe inštalácie súbežných kolektorov by mali rozhodovať výlučne odborníci na dopravu spolu so stavebníkom, ktorým je Národná diaľničná spoločnosť. Starland Holding v súčasnosti posudzuje zásah do dobrej povesti a zvažuje zodpovedajúce právne kroky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok