Vojna o Prešov sa vraj skončila. Kažimír s Érsekom sa dohodli

TA3 TASR
15.2.2017 14:26

Ako bude vyzerať prešovský obchvat a koľko bude stáť? Po rokovaní vlády sa zdá, že ministri sa dohodli. Rozpory v posledných dňoch vyvolala otázka, či je možné na výstavbe veľkého projektu ušetriť až stovky miliónov eur.

Môžu ušetriť 400 miliónov?

Minister financií Peter Kažimír sa dohodol s ministrom dopravy Árpádom Érsekom na úprave projektu severného obchvatu Prešova. Avizoval to Kažimír po rokovaní vlády. "Môžem ubezpečiť hlavne prešovskú verejnosť, že trojdňová vojna o Prešov je za nami," uviedol.     

Tím rezortu financií Hodnota za peniaze pred časom vyčíslil, že pri inom riešení by sa na dopravných projektoch v Prešove dalo ušetriť aj 400 miliónov eur. Ministerstvo dopravy však tvrdí, že takúto analýzu treba robiť na začiatku prípravy projektu, nie v jeho finálnej fáze. Úplná zmena by teraz výrazne posunula riešenie dopravnej situácie v tomto meste.

Realistické kompromisné riešenie

Za realistické kompromisné riešenie označili ešte v utorok analytici Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií postaviť severný obchvat mesta v upravenej trase s jedným tunelom v polovičnom profile. To by podľa nich prinieslo nižšie náklady o 220 miliónov eur. Kým južný obchvat je už vytendrovaný a tesne pred podpisom zmluvy, pri severnom obchvate ešte nebola vyhlásená súťaž.     

Kažimír podľa vlastných slov nemá s Érsekom žiadny osobný spor. "Vec je v rovine hľadania správneho riešenia. Projekt Hodnota za peniaze nerieši problém najnižšej ceny. Hľadá odpoveď optimálneho riešenia za optimálnu cenu. Ak hľadáme odpoveď na to, čo je optimálne riešenie, v danom prípade ide o riešenie dopravnej situácie v Prešove, aby Prešovčania nestáli v zápchach a aby sme to vedeli vyriešiť za čo najlepších cenových podmienok," zhodnotil aktuálnu diskusiu o obchvate Prešova minister financií.     

Projektanti tejto stavby podľa neho v minulosti "nakreslili" také riešenie, ktoré nie je ideálne z pohľadu zníženia tlaku na prešovskú dopravu. "Celé to nedorozumenie je podľa nás založené na starom dopravnom prieskume, ktorý hovoril o tom, že 50 % prešovskej dopravy je založených na tranzite. Nový dopravný prieskum hovorí o tom, že len 25 % je založených na tranzite. Preto to pôvodné riešenie je postavené na obchvate, a nie na riešení vnútroprešovskej komunikácie," vysvetlil Kažimír. Pripustil však, že v súčasnosti je to už do určitej miery "plač nad rozliatym mliekom".

Érsek informoval prezidenta

Riešenie doteraz preferované ministerstvom dopravy by predstavovalo náklady na úsek diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh vo výške 356,3 milióna eur a neskôr má mesto odbremeniť ďalších necelých 15 kilometrov severného obchvatu na rýchlostnej ceste R4 odhadom za predbežne kalkulovaných 535 miliónov eur. Cenu za úsek Prešov, západ - Prešov, juh však chce ministerstvo ešte znížiť približne o 6 %.     

Minister Érsek informoval listom prezidenta Andreja Kisku o pripravovaných krokoch v rámci riešenia dopravnej situácie v Prešove. Zároveň ho požiadal o stretnutie v blízkom čase, na ktorom ho chce oboznámiť s výsledkami rokovania so zhotoviteľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok