Príprava prešovského obchvatu je vo finále, minister odmieta zdržovanie

TA3 TASR
13.2.2017 15:24

Ministerstvo dopravy neplánuje nanovo prehodnocovať riešenia pre prešovský obchvat. Projekt je už v prípravnej fáze a minister Arpád Érsek ho nechce odďaľovať. Reagoval tak na pohľad analytikov z ministerstva financií, ktorí hovoria o možnosti výrazne ušetriť.

Minister nechce hazardovať

Príprava výstavby obchvatu je totiž už vo finálnej fáze a či už vyhlasovanie nového tendra, alebo budovanie obchvatu inde by podľa ministra znamenalo časový posun. "Nemôžem si dovoliť v tomto momente hazardovať, pretože je to veľmi dôležitý úsek, je to súčasť diaľnice D1," zdôraznil Érsek na tlačovej konferencii. Už vysúťaženú cenu za tento úsek diaľnice Prešov, západ – Prešov, juh však chce ministerstvo znížiť o približne 6 %.

Aktuálna cena 356,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty by tak mohla klesnúť o približne 21,4 milióna eur. Takúto úsporu vypočítal podľa Érseka Ústav súdneho inžinierstva, ktorému zadal projekt prepočítať. "Vyzval som dodávateľa - konzorcium, ktoré má stavať toto dielo a vyzval som inžinierov, súdnych znalcov, aby si sadli tento týždeň za jeden stôl a vydiskutovali kto kde vidí zvýšené ceny a určité úspory," opísal minister.

Dalo by sa ušetriť 400 miliónov?

Obchvat má stavať združenie firiem Eurovia SK, Eurovia CS, Doprastav, Metrostav a Metrostav Slovakia, ktoré zvíťazili v súťaži. Zmluva na obchvat však ešte nebola podpísaná. V súčasnosti sa v tomto projekte upravuje štúdia vplyvu na životné prostredie. Keďže sa robila v minulosti, nespĺňa súčasné požiadavky EÚ. Minister Érsek odhaduje, že by mohla byť hotová v júni tohto roku.

Analytický tím ministerstva financií z projektu Hodnota za peniaze pritom o možnej úspore pri celkovom riešení situácie v Prešove vo výške približne 400 miliónov eur. Opísal ju v liste prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

V súčasnosti sa totiž ráta s tým, že v Prešove najprv pribudne 7,8-kilometrový úsek diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh za 356,3 miliónov eur a neskôr má mesto odbremeniť necelých 15 kilometrov severného obchvatu na rýchlostnej cesty R4 odhadom za predbežne kalkulovaných 535 miliónov eur.

Návrhy tímu Hodnoty za peniaze

Tím Hodnoty za peniaze spadajúci pod rezort financií však navrhuje napríklad postaviť obchvat Prešova na východe za približne 280 miliónov eur a k tomu doplniť novú štvorprúdovú cestu prvej triedy priamo v meste za najviac 150 miliónov eur.

Podľa ministra Érseka však východný obchvat Prešova nie je vôbec v územnom pláne mesta. To by znamenalo, že nanovo nakreslená diaľnica by mohla byť za osem až deväť rokov. "To si nemôžeme dovoliť," upozornil šéf rezortu dopravy. Okrem toho, do prípravy chystaného obchvatu Prešova sa už podľa neho investovalo približne 50 miliónov eur na výkup pozemkov a projekty.

Zároveň sa má táto cesta spolufinancovať z eurofondov určených do roku 2020, čiže sa nesmie jej výstavba odďaľovať. "Ja myslím, že 400 miliónov je názor analytickej skupiny, ktorá v tomto momente pre mňa nie je v tomto projekte relevantná," zhodnotil Érsek. Takéto analýzy treba podľa neho robiť na začiatku, a nie v strede či v závere projektu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok