Virtuálna babička utešuje osamelých Japoncov a propaguje jeden ostrov

TA3 ČTK
12.2.2017 11:07

Ide o melancholickú realitu, ktorej čelia osamelí ľudia po celom svete - prebudiť sa alebo vstúpiť do prázdneho domu a usadiť sa k neveselému osamelému jedlu, napísal spravodajský server The Times.

Virtuálna babička utešuje osamelých Japoncov a propaguje jeden ostrov
ČTK

S babičkou proti izolácii

Mestečko na ostrove Awadži v centrálnej časti Japonska tento problém vyriešilo s pomocou "virtuálnej babičky" - vľúdnej starej dámy, ktorá láskavo hovorí s osamelým stravníkom, zatiaľ čo podáva doma pripravené lahôdky.

Táto postava existujúca len vo virtuálnej realite je nielen prostriedkom, ako zmierniť ľuďom samotu, ale aj spôsobom, ako propagovať pohostinnosť a kuchyňu málo známeho mestečka ležiaceho na rovnomennom ostrove.

Užívatelia umiestnia svoj inteligentný mobilný telefón do držiaka na hlave, aby mohli pri jedle sledovať dve obrazovky, ktoré - ako veria tvorcovia - zmiernia ich izoláciu pri osamelom stolovaní. Prvé video je určené k raňajkám. Usmievavá, šedovlasá "babička" v ňom víta "užívateľa" láskyplnou japončinou v obývacej izbe zariadenej tradičnými matracmi tatami a posuvnými papierovými stenami.

Vyspal si sa dobre?

V dialekte ostrova Awadži ponúka ryžové guľky zabalené v morských riasach, polievku miso s chrumkavým šalátom a drobné rybičky sa strúhanou cibuľou. "Vyspal si sa dobre?" pýta sa. "Zjedz si svoje raňajky. V meste určite ješ veľa rýchleho občerstvenia, však? Daj si radšej čerstvú zeleninu," napomína babička.

"Aj dedo sa teší, až ťa uvidí," pripomína babička. A keď používateľ otočí hlavu, odkryje sa pohľad na usmievajúceho sa staršieho muža nad stolnou hrou. Virtuálna večera je oveľa prepracovanejšia záležitosť s banketom z hovädzieho z ostrova Awadži a komparzom v podobe 20 šťastných "priateľov a príbuzných".

Nenápadný ostrov Awadži

Aby si tento zážitok vychutnali so všetkou autenticitou, sú užívatelia vyzvaní, aby si uvarili lahodné jedlo podľa online knižky ostrovných receptov, ktoré si pri sledovaní vychutnajú.

Ostrov Awadži je aj v rámci Japonska odľahlé, stagnujúce miesto. Jeho najslávnejší okamih sa odohral v legendách, keď podľa dávnych kroník na ostrov zostúpili boh a bohyňa Izanagi a Izanami, ktorí tu uzavreli partnerský zväzok. Stali sa Adamom a Evou šintoizmu - a z ich potomkov vzišiel japonský ľud.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok