Roaming sa od leta ruší, v Únii budeme volať za ceny ako doma

TA3 TASR
8.2.2017 14:04

Občania krajín Európskej únie budú môcť už počas tohtoročných letných dovoleniek telefonovať, posielať sms správy a surfovať na internete v rámci celej EÚ za rovnaké ceny ako vo svojej domovskej krajine.

Veľký podiel Slovenska

Výbor stálych predstaviteľov pri EÚ definitívne potvrdil dohodu euroinštitúcií, ktorou sa rušia roamingové poplatky s platnosťou od 15. júna 2017. Zástupca stáleho predstaviteľa SR pri EÚ, veľvyslanec Alexander Micovčin pri tejto príležitosti pripomenul, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ má na tejto dohode obrovský podiel, aj keď konečnú dohodu s Európskym parlamentom uzavrelo prebiehajúce maltské predsedníctvo.

Malta však nezabudla oceniť prácu Slovenska pri príprave kompromisného návrhu. "Slovensko má na dohode obrovský podiel, keďže počas nášho predsedania sa nám podarilo dosiahnuť kompromis medzi 28 členskými štátmi a nebolo to vôbec jednoduché," uviedol Micovčin. Spresnil, že rozpory boli najmä medzi severom a juhom EÚ.

Všeobecne platí, že nižšie ceny veľkoobchodného roamingu sú výhodnejšie pre štáty s negatívnou bilanciou roamingu, čo je aj príklad Slovenska. Na druhej strane, južanské krajiny s turisticky atraktívnymi lokalitami argumentovali vyššími nákladmi v dôsledku vyššej prevádzky.

Desaťročné úsilie

Micovčin upozornil, že vďaka intenzívnym rokovaniam sa tieto rozpory napokon podarilo preklenúť, pričom najväčšou výzvou bolo nájsť dohodu na veľkoobchodnej cene pre mobilné dáta, vzhľadom na prudký nárast využívania mobilného internetu.

Dosiahnutý kompromis veľkoobchodných poplatkov bol napokon stanovený na 7,7 eura za gigabajt od júna 2017, s postupným klesaním na 2,5 eura za gigabajt v roku 2022. Dohoda na úrovni veľkoobchodných cien bola poslednou časťou mozaiky pre úplné odstránenie roamingových príplatkov pre zákazníkov.

Zavŕšilo sa tak desaťročné úsilie, ktoré umožní ukončiť v EÚ platby zákazníkov za roaming. Výslednú dohodu musí ešte formálne potvrdiť v pléne Európsky parlament, kde sa už neočakávajú prekážky, lebo europoslanci postupné rušenie roamingových poplatkov podporovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok