V Rakúsku zadržali osoby, ktoré chceli založiť paralelnú spoločnosť

TA3 TASR
26.1.2017 21:53

Príslušníci rakúskych špeciálnych policajných jednotiek s podporou stoviek policajtov zadržali 14 osôb podozrivých z členstva v teroristickej organizácii a možného napojenia na extrémistickú skupinu Islamský štát.

Plánovali presadzovať náboženské dogmy

V prvej reakcii prokuratúry v Grazi sa uvádzalo, že pri raziách v Grazi a vo Viedni zatkli osem podozrivých. Na paralelne prebiehajúcich zásahoch participovalo až 800 policajtov. Predstaviteľ ministerstva spravodlivosti Christian Pilnacek tieto informácie popoludní upravil s tým, že prokuratúra vydala osem zatykačov. Policajti však v konečnom dôsledku zadržali 14 osôb - 11 mužov a tri ženy.

Okrem podozrenia z možného napojenia na IS budú zadržaných vyšetrovať aj pre pokus o založenie "paralelnej spoločnosti, pokusu vytvoriť určitý druh teokracie v Rakúsku". Medzi prehľadnými 12 lokalitami boli dve mešity. Medzi zadržanými je niekoľko Rakúšanov, väčšina z nich má však korene na Balkáne.

Jeden z popredných rakúskych bezpečnostných predstaviteľov Konrad Kogler novinárom povedal, že vyšetrovatelia teraz musia posúdiť dáta zo 140 mobilných telefónov a ďalších elektronických zariadení, čo podľa neho znamená "týždne a mesiace práce".

Sledovali najmä Balkáncov

Policajná operácia sa uskutočnila necelý týždeň po tom, ako vo Viedni zadržali 17-ročného mladíka, ktorý sa sám označil za člena "radikálnych salafistických kruhov". Uviedol tiež, že tieto kruhy experimentovali s výrobou bômb.
Prokuratúra v Grazi však uviedla, že dnešná policajná akcia bola naplánovaná vopred, čím podľa agentúry AP naznačila, že tieto prípady priamo nesúvisia.

Podľa AP razie súvisia skôr s vyšetrovaním stúpencov 35-ročného v Srbsku narodeného moslimského duchovného, ktorého vlani súd v Grazi odsúdil na 20 rokov väzenia za naverbovanie desiatok mladých mužov pre jednotky IS. Duchovného identifikovali rakúske úrady len ako Mirsada O., známeho aj pod menom Abu Tejma.

Rakúsky denník Kurier napísal, že tajné služby už dávnejšie monitorujú aktivity občanov bývalej Juhoslávie, ktorí sa v Rakúsku snažili vytvoriť radikálne islamistické zoskupenie. Podľa údajov rakúskeho ministerstva vnútra od roku 2012 krajinu opustilo alebo sa o to pokúsilo približne 300 ľudí, ktorí mali v úmysle pripojiť sa k radikálnym skupinám na Blízkom východe. Zo štatistík vyplýva, že 90 z nich sa medzičasom do Rakúska vrátilo, zatiaľ čo 50 prišli o život v bojoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok