Fillon kritizuje Merkelovú, vyzýva k obnoveniu hraničných kontrol

TA3 TASR
24.1.2017 19:33

Na ignorovanie Schengenu a obnovenie hraničných kontrol v záujme zastavenia prílevu migrantov a teroristov vyzval francúzsky pravicový kandidát na prezidenta Francois Fillon.

Výzva k tvrdšej migračnej politike

Urobil tak počas návštevy Berlína, kde sa stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Nabádal ju na zmiernenie postoja k Rusku a tvrdšiu migračnú politiku. "Ak európske hranice nechránia naši partneri, Francúzsko obnoví na svojich hraniciach riadne kontroly," napísal Fillon na sociálnej sieti Twitter.

Po stretnutí s Merkelovou uviedol, že Francúzsko nemôže prijať viac migrantov a ak bude zvolený za prezidenta, bude mať v tejto otázke iný postoj ako Nemecko. Schengen podľa neho treba reformovať, informoval britský portál The Telegraph.

Fillon sa snažil nemeckú kancelárku presvedčiť, že lepšie vzťahy s Ruskom umožnia účinnejší boj proti islamským radikálom v Sýrii, čo zníži hrozbu teroristických útokov v Nemecku i vo Francúzsku.  Postavil sa proti kvótam na prerozdeľovanie migrantov medzi členské štáty Únie, uviedol server EU Observer.

Neefektívne sankcie voči Rusku

Migračnú politiku nemeckej kancelárky skritizoval Fillon aj v rozhovore pre denníky Le Monde a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Trvanie na odstúpení sýrskeho prezidenta Bašára Asada označil za "kontraproduktívne" a sankcie voči Rusku zas za "úplne neefektívne".

Za postupné rušenie sankcií voči Moskve, uvalených za ruské počínanie na Ukrajine, výmenou za implementáciu minských dohôd je aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý sa takisto uchádza o prezidentský post.

Napriek názorovým rozporom s Merkelovou vyjadril Fillon záujem prehlbovať francúzsko-nemecké vzťahy a obhajoval dôležitosť Európskej únie. Nemecká kancelárka, ktorá sa uchádza o vedúcu funkciu už štvrtýkrát, jeho vyjadrenia nekomentovala. V piatok sa stretne so súčasným francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ku ktorému má názorovo blízko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok