Počet prípadov vtáčej chrípky stúpa, potvrdili ich už desiatky

TA3 TASR
24.1.2017 17:45

Počet potvrdených prípadov vtáčej chrípky na Slovensku stúpol na 23. Medzi voľne žijúci vtákmi, najmä labuťami, potvrdila Štátna veterinárna a potravinová správa SR celkovo 19 prípadov aviárnej influenzy subtypu H5.

Počet prípadov vtáčej chrípky stúpa, potvrdili ich už desiatky
SITA/Marko Erd

Ďalšie tri prípady boli identifikované v drobnochove a jeden u vtákov chovaných v zajatí v Zoo v Košiciach. Informoval o tom Michal Feik z oddelenia komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

"Najviac zasiahnutou oblasťou je južné Slovensko, až sedem prípadov potvrdili veterinári v okrese Komárno. Táto lokalita je najviac vystavená migrujúcemu vtáctvu," hovorí Feik. Celkovo sa doteraz utratilo 41 kusov domácej hydiny, do desať kusov pižmovky lesklej a rádovo 20 až 30 labutí.

Rezort pôdohospodárstva však označuje situáciu na Slovensku v porovnaní zo zahraničím za pokojnú. Zároveň ale opätovne vyzýva chovateľov a verejnosť, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi.

V prípade akýchkoľvek podozrení majú okamžite kontaktovať najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu. Výskyt vtáčej chrípky bol potvrdený už v takmer všetkých členských štátoch EÚ, okrem pobaltských krajín, Belgicka a Portugalska. Jednou z najviac zasiahnutých krajín je Maďarsko, kde museli utratiť viac ako dva milióny kačíc a husí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok