Gabriel nevyzve Merkelovú, má sa stať šéfom diplomacie

TA3 ČTK
24.1.2017 17:06

Predseda nemeckej Sociálnodemokratickej strany a minister hospodárstva Sigmar Gabriel by sa mal stať novým ministrom zahraničia. Politik to povedal magazínu Stern.

Gabriel nevyzve Merkelovú, má sa stať šéfom diplomacie
SITA/AP

Gabriel, ktorý prekvapivo oznámil, že nebude kandidovať za kancelára a odíde z čela strany, by mal vo funkcii nahradiť Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý sa vo februári podľa všetkého stane prezidentom krajiny. Nemeckú diplomaciu by Gabriel viedol do septembrových volieb.

S Gabrielom sa v posledných týždňoch počítalo ako s kandidátom Sociálnodemokratickej strany na post kancelára. Jeho oznámenie, že sa o tento post uchádzať nebude, okamžite vyvolalo diskusiu o jeho politickej budúcnosti.

Gabriel oznámil informáciu o chystanom presune na ministerstvo zahraničia. Na rezorte hospodárstva by ho mala nahradiť doterajšia námestníčka na ministerstve Brigitte Zypriesová, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje zo Sociálnodemokratickej strany.

Namiesto Gabriela bude za SPD na post kancelára kandidovať bývalý šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz. Stáť by mal tiež na čele strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok