Trump odstupuje z TPP, krajiny v Pacifiku ho skúsia presvedčiť

TA3 TASR
24.1.2017 10:21

Donald Trump oznámil, že Spojené štáty končia s dohodou o Transpacifickom obchodnom partnerstve. Vyvolalo to nevôľu v ostatných zúčastnených krajinách. Japonsko, Austrália a Nový Zéland oznámili, že sa pokúsia nového amerického prezidenta Donalda Trumpa presvedčiť, aby dohodu zachránil.

Trump odstupuje z TPP, krajiny v Pacifiku ho skúsia presvedčiť
SITA/AP

Potenciálna katastrofa?

Rozhodnutie, ktoré Trump oznámil v prvý deň svojho funkčného obdobia, predstavuje skôr symbolický krok, nakoľko zmluvu ešte neschválil americký Senát. Vystúpenie z TPP je jedným z Trumpových predvolebných sľubov.

Táto obchodná dohoda bola ústredným bodom agendy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý ňou chcel posilniť väzby medzi USA a ázijsko-tichomorským regiónom. Trump naopak dohodu združujúcu 12 krajín počas volebnej kampane označoval za "potenciálnu katastrofu" pre USA.

O dohode rokovali roky

Medzi členov TPP má patriť 12 štátov, okrem USA sú to Kanada, Mexiko, Austrália, Japonsko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Nový Zéland, Čile a Peru. Japonsko mieni pokračovať v úsilí o vytvorenie TPP. Podľa informácií japonskej agentúry Jiji Press vláda dúfa, že dokáže Trumpov postoj zmeniť. Minister financií Taro Aso ho chce presvedčiť o strategickom a ekonomickom význame TPP. Minister zahraničných vecí Fumio Kišida zas argumentuje, že aj USA po vojne profitovali z voľného obchodu.     

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull vyjadril nádej, že sa Trump nechá presvedčiť. "Možno sa americká politika časom opäť zmení, ako to bolo aj v prípade iných obchodných dohôd." Na druhej strane nevylúčil, že TPP bude pokračovať aj bez USA a k partnerstvu sa pridá Čína. Austrálsky minister obchodu Steve Ciobo sa k Trumpovmu rozhodnutiu vyjadril: "Je to veľká hanba, neprišlo to však neočakávane." Ciobo tak reagoval na vyhlásenia Trumpa počas volebnej kampane, že od TPP odstúpi.     

Novozélandský minister obchodu Todd McClay oznámil, že s ostatnými zúčastnenými krajinami rokoval o budúcnosti TPP už minulý týždeň počas Svetového hospodárskeho fóra v Davose. Zúčastnené krajiny celé roky rokovali o dohode o TPP, zatiaľ však nevstúpila do platnosti. Dohodu zatiaľ ratifikoval len japonský parlament. TPP bolo kľúčovou súčasťou programu teraz už bývalého prezidenta Baracka Obamu, ktorý chcel posilniť ekonomické vzťahy USA s ázijskými krajinami. Odstúpenie USA od TPP považuje čínska vláda za dobrú správu, nakoľko tak dostáva veľkú šancu pre vlastnú dohodu o voľnom obchode v ázijskom regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok