Clintonová ma vo voľbách predstihla kvôli ilegálnym migrantom, tvrdí Trump

TA3 TASR
24.1.2017 09:33

Nový americký prezident Donald Trump sa domnieva, že ak by v novembrových prezidentských voľbách nebolo hlasovalo tri až päť miliónov imigrantov, ktorí žijú v Spojených štátoch nezákonne, bol by v počte odovzdaných hlasov svoju demokratickú súperku Hillary Clintonovú predstihol.

Clintonová ma vo voľbách predstihla kvôli ilegálnym migrantom, tvrdí Trump
SITA/AP

Trump sa podľa jedného z demokratov, ktorý si neželal byť menovaný, takto vyjadril na súkromnom stretnutí s lídrami Kongresu, pričom svoje tvrdenie nepodložil nijakými dôkazmi, píše agentúra AP. Nepriamo tento jeho výrok potvrdil aj vodca republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy, ktorý povedal, že kongresmani sa rozprávali o "rozdieloch medzi hlasovaním zboru voliteľov a ľudovým hlasovaním".

Doposiaľ neexistujú nijaké dôkazy o tom, že by počas novembrových volieb došlo k akémukoľvek falšovaniu či hakerským útokom, ktoré by ovplyvnili výsledky hlasovania. Trump celkovo zvíťazil s pohodlným náskokom hlasov voliteľov, Clintonovú však volilo takmer 2,9 milióna viac ľudí.

Trump pritom už počas predvolebnej kampane svojim stúpencom tvrdil, že voľby budú "zmanipulované" v jeho neprospech. Po svojom víťazstve zase ešte koncom novembra povedal, že by bol vyhral aj v samotnom počte hlasov, keby sa do hlasovania neboli započítali "milióny ľudí, ktorí volili ilegálne". V približne rovnakom čase tiež tvrdil, že v štátoch Kalifornia, New Hampshire a Virgínia došlo "k závažným volebným podvodom", ktorým sa médiá nevenovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok