Britská vláda nemôže spustiť odchod z Únie, rozhodol najvyšší súd

TA3 ČTK SITA
24.1.2017 10:59

Vláda premiérky Theresy Mayovej nemôže len tak spustiť odchod Veľkej Británie z Európskej únie - takzvaný Brexit. Rozhodnutie súdu zrejme oneskorí definitívny odchod ostrovanov z európskeho spoločenstva.

Konzervatívci verdikt rešpektujú

Britský najvyšší súd rozhodol, že vláda musí mať k začatiu rokovaní o odchode krajiny z Európskej únie súhlas parlamentu. To by podľa pozorovateľov mohlo oneskoriť začiatok procesu vystúpenie z európskeho bloku.

Verdikt ale nezvráti výsledok júnového referenda, v ktorom sa pre takzvaný Brexit rozhodli britskí voliči. Britskí poslanci tak podľa denníka The Guardian začnú v najbližších dňoch prerokúvať zákon, ktorý vláde umožní začať s Bruselom rozhovory o odchode. Očakáva sa, že parlament bude výsledok ľudového hlasovania rešpektovať.

Labouristická opozícia ale už skôr uviedla, že sa bude usilovať o to, aby poslanci mali šancu brexitové vyjednávania ovplyvniť. Kancelária britskej premiérky Theresy Mayovej vyhlásila, že bude rešpektovať rozhodnutie britského najvyššieho súdu. "Rešpektujeme rozhodnutie najvyššieho súdu, a parlamentu čoskoro predložíme naše ďalšie kroky," uviedla kancelária vo vyhlásení. Zároveň však pripomenula, že Briti si odchod z EÚ odhlasovali v júnovom referende, a na tomto fakte sa ani po dnešnom rozhodnutí súdu nič nemení.

Ozývajú sa aktivisti

Nutnosť hlasovania o brexite v parlamente odhlasovala väčšina z 11 členov najvyššieho súdu, a to v pomere 8 ku 3. Súd zároveň jednomyseľne rozhodol, že brexit nie je nutné prekonzultovať so Škótskom, Walesom a Severným Írskom. Rozhodnutie súdu zvyšuje nádeje medzi politikmi orientovanými na EÚ, že sa im podarí zmäkčiť podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.

Aktivisti kampane za odchod namietajú proti verdiktu súdu a tvrdia, že parlament by nemal mať moc zvrátiť vôľu voličov, ktorí vo vlaňajšom referende 23. júna rozhodli o brexite, čiže odchode Británie z 28-člennej Únie.

Mayová pôvodne chcela pri aktivovaní článku č. 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa dva roky trvajúce oficiálne rokovania s EÚ o brexite, využiť stáročia starú právomoc, známu ako kráľovská výsada. Táto právomoc - tradične prináležiaca panovníkovi - povoľuje robiť rozhodnutia o zmluvách a ďalších záležitostiach bez hlasovania parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok