Šéfom CIA sa stáva Pompeo, odobrili aj ministra zahraničia

TA3 TASR
24.1.2017 06:32

Americký Senát schválil Mika Pompea do funkcie šéfa Ústrednej spravodajskej služby CIA. Senátny výbor odobril aj nomináciu ministra zahraničia USA, stáva sa ním Rex Tillerson.

Vyzval na popravu Snowdena

Pompeo sa ujíma vedenia CIA v čase, keď sa tradične nadstranícke americké tajné služby ocitli v politickej aréne po tom, ako ich prezident Donald Trump kritizoval za únik háklivých informácií a prirovnal ich štýl práce k praktikám nacistického Nemecka.

Počas návštevy sídla CIA vo virgínskom Langley však tajným službám vyjadril absolútnu podporu. Republikáni, ktorí majú v Senáte väčšinu, chceli o Pompeovej nominácii hlasovať hneď po Trumpovej piatkovej inaugurácii, avšak demokratom sa podarilo hlasovanie oddialiť. Demokrati totiž Pompeovi vyčítajú netransparentný postoj k otázkam, ako sú mučenie, sledovanie a zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb.

Pompeo je bývalý armádny kapitán, ktorý ukončil štúdium na Americkej vojenskej akadémii vo West Point, neskôr absolvoval štúdium na Právnickej fakulte Harvardovej univerzity a pracoval ako riadiaci pracovník v zbrojárskom priemysle. Je ostrým kritikom jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a pracoval vo výbore Snemovne reprezentantov pre tajné služby. Pompeo sa stavia proti zatvoreniu amerického vojenského väzenia v Guantáname na Kube a vyzval na popravu bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edwarda Snowdena, ktorý je na úteku a ktorý odhalil verejnosti masové elektronické sledovanie.

Tillerson v konflikte záujmov

Nominant nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na post ministra zahraničných vecí Rex Tillerson získal podporu senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, čo podľa agentúry AP znamená, že mu dôveru s najväčšou pravdepodobnosťou vysloví aj celý Republikánskou stranou ovládaný Senát.

Členovia výboru pre zahraničné vzťahy Tillersonovu nomináciu odobrili najtesnejšou väčšinou 11 hlasov k desiatim, pričom ho podporili všetci senátori za Republikánsku stranu. Všetci demokratickí senátori vo výbore boli naopak proti. Trumpovho nominanta nepodporil ani jeden z desiatich demokratických senátorov vo výbore s odôvodnením, že Tillerson, ktorý bol dlhoročným riaditeľom ropnej a plynárenskej spoločnosti ExxonMobil, bude aj naďalej hľadieť na svet očami šéfa veľkej korporácie a nie šéfa americkej diplomacie.

Tillerson však pred hlasovaním čelil kritike možných konfliktov záujmov aj zo strany viacerých popredných republikánov vzhľadom na blízke vzťahy s ruskými činiteľmi. Tillerson sa ako riaditeľ ExxonMobilu vyslovoval proti sankciám Spojených štátov voči Moskve v dôsledku anektovania Krymského polostrova z roku 2014. Pre tieto sankčné opatrenia prišiel jeho energetický gigant o stovky miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok