Vlani sa bez stopy stratili tisíce mladých migrantov

TA3 TASR
23.1.2017 21:45

Policajná agentúra EÚ Europol upozornila, že v minulom roku sa bez stopy stratilo okolo 10.000 detí a mladistvých z radov migrantov, ktorí prišli do Európy bez sprievodu dospelých.

Európe chýbajú pravidlá

Belgická televízna stanica RTBF dnes v tejto súvislosti upozornila, že združenie európskych organizácií pre nezvestné a sexuálne zneužívané deti Missing Children Europe tieto čísla považuje za podcenenie reality a naznačuje, že situácia je oveľa horšia.

"V Nemecku hovoríme o takmer 9000 nezvestných deťoch v roku 2016. V Taliansku pomerne rýchlo zmizlo 62 percent detí, za prvých desať mesiacov 2016 zmizlo viac ako 6500 detí. A iba zriedka sa nám podarí ich vypátrať," citovala RTBF generálnu tajomníčku Missing Children Europe Delphine Moralisovú.

V mnohých krajinách podľa nej chýbajú pravidlá, ako postupovať v takýchto prípadoch. Európska únia preto potrebuje koordinovaný postup v tejto oblasti, povedala Moralisová.

Zneužívanie i otrocká práca

Problematikou miznúcich detí bez sprievodcu z radov migrantov by sa mali koncom tohto týždňa zaoberať ministri vnútra členských krajín EÚ na neformálnom zasadnutí na Malte. Tamojšia vláda zaradila tému migrácie a súvisiacich záležitostí medzi hlavné priority svojho polročného predsedníctva v Rade EÚ.

Organizácia Missing Children Europe oznámila, že má v úmysle upozorňovať európskych ministrov na problematiku nezvestných migrujúcich detí. V tejto súvislosti rozbehla virtuálnu internetovú kampaň s názvom "Hovorte o tých, čo nehovoria", ktorej cieľom zvýšiť povedomie verejnosti a zodpovedných činiteľov.

Obavy spojené s vysokým počtom zmiznutých detí a maloletých sa týkajú ich možného zneužívania na otrockú prácu a sexuálne vykorisťovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok