Prvé kolo primárok francúzskej ľavice prekvapujúco vyhral Hamon

TA3 TASR ČTK
23.1.2017 08:46

Do druhého kola prezidentských primárok francúzskej ľavice postupujú poslanec Benoit Hamon a bývalý premiér Manuel Valls. Vyplýva to z výsledkov prvého kola volieb získaných po spočítaní 80 percent hlasov, v ktorom celkovo kandidovalo sedem uchádzačov z viacerých ľavicových strán.

Hamon prekvapujúco vyhral prvé kolo s viac ako 36 percentami hlasov. Favorizovaný Valls má necelých 32 percent a na treťom mieste skončil s viac ako 17 percentami Arnaud Montebourg, ktorý vyzval svojich voličov, aby v druhom kole podporili Hamona. Obaja najúspešnejší kandidáti sú členmi vládnucej Socialistickej strany prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý už v nadchádzajúcich prezidentských voľbách kandidovať nebude. Druhé kolo primárok sa bude konať 29. januára.

V primárkach môže hlasovať každý Francúz starší ako 18 rokov, ktorý sa podpisom prihlási k deklarácii ľavicových a environmentálnych hodnôt a zaplatí jednoeurový organizačný poplatok. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách; prvé kolo 23. apríla a druhé 7. mája. 

Podľa prieskumov verejnej mienky na postup do druhého kola ašpiruje kandidát pravice Francois Fillon, líderka Národného frontu Marine Le Penová a bývalý člen vládnej PS Emmanuel Macron. Sondáže naopak neprajú kandidátovi socialistov, ktorý ešte len vzíde zo straníckych primárok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok