V Poľsku havaroval kamión americkej armády, prevážal muníciu

TA3 ČTK
22.1.2017 10:29

Nehoda nákladného vozidla americkej armády, ktorý prevážal muníciu, zablokovala jednu z ciest na juhozápade Poľska.

V Poľsku havaroval kamión americkej armády, prevážal muníciu
SITA/AP

Vodič zrejme dostal šmyk

"Kamión sa prevrátil pri obci Piaski a z vozidla sa vysypali tankové náboje," uviedla spravodajská televízia TVN 24. Nehoda sa stala v sobotu večer a cesta bola neprejazdná niekoľko hodín. "Z predbežných zistení vyplýva, že vodič dostal šmyk, stratil kontrolu nad vozidlom a zišiel z cesty," povedala Kamila Wydrychová z policajného veliteľstva v blízkom meste Zielona Góra.

Premiestňované munície do tankov Abrams boli podľa poľského ministerstva obrany cvičné, polícia však na mieste uzavrela okolie a vytýčila bezpečnostnú zónu v okruhu 200 metrov od havarovaného kamiónu, zatiaľ čo muníciu prekladali poľskí ženisti a americkí vojaci.

"Žiadne nebezpečenstvo nehrozí, v okolí nie sú žiadne budovy," uistil hovorca hasičov Dariusz Szymura. Vodič a jeho spolujazdec z kamiónu boli podľa neho ošetrení na mieste, jeden z nich bol prevezený do nemocnice.

Prvý západný kontingent

Kamión s muníciou smeroval do mesta Żagań, kde sa nachádza niekoľko stoviek amerických vojakov z tankovej brigády. Tú vyslal do Európy ešte predchádzajúci prezident Barack Obama na posilnenie spojencov z východného krídla Severoatlantickej aliancie, cítiacich sa ohrozených agresívnou politikou Ruska.

Američania dorazili do Poľska ako prvý západný kontingent, ktorý bude na východnom krídle NATO trvalo rozmiestnený. Časť z nich sa má neskôr premiestniť do Pobaltia, ďalší do Bulharska a Rumunska a tylová jednotka do Nemecka.

Americké brigádne zoskupenia vo východnej Európe majú celkom 3500 vojakov a viac ako 400 pásových a 900 kolesových vozidiel, vrátane 87 tankov M1A2 Abrams, 18 samohybných húfnic Paladin, 144 bojových vozidiel pechoty Bradley a viac ako 400 vozidiel Humvee.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok