Trump vyzdvihol zamestnancov CIA, médiá kritizoval za klamstvá

TA3 ČTK
22.1.2017 07:39

Nový americký prezident Donald Trump navštívil sídlo CIA. Približne 400 zamestnancom tejto Ústrednej spravodajskej služby povedal, že za nimi stojí. Označil ich za úžasných ľudí. Neskôr spolu s hovorcom Bieleho domu Seanom Spicerom ostro kritizovali médiá, že chybne poukazovali na pomerne malú účasť ľudí na inaugurácii.

Trumpa rozhorčili fotografie

Trumpa rozhorčili predovšetkým fotografie, na ktorých bolo vidieť veľké prázdne plochy v parku National Mall pred Kapitolom počas ceremoniálu. Podľa Trumpa noviny zábery zámerne orezali, napísala agentúra Reuters. Niektoré americké médiá uviedli, že na Trumpovu inauguráciu prišlo do centra Washingtonu menej ľudí než na Obamovu inauguráciu v roku 2009 a 2013.

Médiá toto tvrdenie doložili zábermi nasnímanými z výšky. "Predniesol som prejav, rozhliadol som sa a vyzeralo to, že na tej ploche je milión, milión a pol ľudí," vyhlásil Trump pri svojej návšteve sídla Ústrednej spravodajskej služby. "Novinári ale ukázali plochy, kde prakticky nikto nestál," dodal rozhorčene.

K rozhorčeným komentárom sa potom pridal tiež hovorca Bieleho domu Sean Spicer. "Bol to najväčší počet divákov, ktorý sledoval inauguráciu. A to ako osobne, tak po celej zemeguli," uviedol Spicer vo vyhlásení. "Snahy znížiť nadšenie ohľadom inaugurácie sú zlé a hanebné," dodal.

Nepoctivé a skorumpované médiá

Agentúra AP s poukázaním na dostupné fotografie a videá napísala, že sa Trump mýlil, keď tvrdil, že sa davy tiahli cez celý park National Mall "až k Washingtonovmu pamätníku".

Podľa niektorých správ amerických médií bolo na Trumpovej inaugurácii iba asi 250.000 ľudí. Agentúra Reuters uviedla, že podľa snímok prišlo na Trumpovu inauguráciu očividne menej ľudí, než na tú Obamovu v roku 2009, ktorej sa zúčastnilo podľa washingtonských úradov odhadom 1,8 milióna osôb, čo je vôbec najväčší dav, ktorý sa kedy v parku National Mall zišiel.

Trump opakovane napáda médiá, ktoré označuje za nepoctivé a skorumpované. Ako hlavný prostriedok komunikácie používa Twitter. Väčšina veľkých denníkov zobrazovala pred voľbami jeho demokratickú sokyňu Hillary Clintonovú a niektoré z médií sa snažili upozorňovať na desiatky nepravdivých tvrdení Trumpa počas predvolebných debát a verejných vystúpení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok