Vodca Gambie prenechal miesto novému prezidentovi, krízu odvrátili

TA3 ČTK
22.1.2017 00:33

Dlhoročný vodca Gambie Yahya Jammeh odletel z krajiny po tom, čo odstúpil pod tlakom členov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov, ktorí pod záštitou OSN v Gambii od štvrtka vojensky intervenovali. Cieľom bolo prinútiť Jammeha uznať jeho prehru v decembrových voľbách.

Cieľom vojenskej intervencie bolo prinútiť Jammeha, aby uznal prehru v decembrových voľbách. V tých zvíťazil Adam Barrow, Jammeh však výsledky volieb spochybnil a vyhlásil v krajine trojmesačný výnimočný stav.

Po 22 rokoch v čele krajiny a šiestich týždňoch politickej krízy Jammeh s členmi svojej rodiny odletel z letiska v Banjul na palube súkromného lietadla spolu s guinejským prezidentom. Ten bol sprostredkovateľom Gambie počas krízy a podľa oficiálnych guinejských zdrojov poskytne Jammehovi prinajmenšom dočasne útočisko v Conakry.

Nový prezident Adam Barrow bol uvedený do úradu vo štvrtok v susednom Senegale s podporou medzinárodného spoločenstva. Vyhlásill, že sa vráti do Gambie, akonáhle bude "čistá" a bezpečná.

Jammeh sa dostal k moci v roku 1994 pučom. Organizácie na ochranu ľudských práv ho obviňujú zo smrti mnohých politických odporcov, z potláčania práv homosexuálov a tiež z prísneho prístupu k médiám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok