Ženy protestovali proti Trumpovi, vláda sa má postaviť za rovnosť

TA3 ČTK TASR
21.1.2017 19:15

Státisíce ľudí sa zhromaždili na masovom pochode za práva žien vo Washingtone pred budovou Kongresu. Protestovalo sa však po celom svete. Masová protestná akcia je namierená proti novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Jej cieľom je pripomenúť novej americkej vláde a zákonodarcom, aby sa postavili za rovnosť žien.

Účasť na pochode za práva žien vo Washingtone sa možno vyrovnala piatkovej prezidentskej inaugurácii Donalda Trumpa. Vypovedajú o tom letecké zábery z washingtonského parku National Mall a tiež odhady úradov či niektorých rečníkov. Masové sú aj manifestácie v New Yorku či Chicagu.

K celosvetovej akcii s názvom Pochod žien sa pripojili aj davy v uliciach európskych metropol a protestovali proti novému prezidentovi USA. Zrejme najmasovejší protest sa uskutočnil v centre Londýna, v ktorom sa podľa odhadov zišlo až okolo 100.000 ľudí, žien i mužov. Účastníci vyjadrovali svoju podporu ľudským právam a ženskej rovnoprávnosti a tiež odpor voči rasizmu a protiimigračnej politike Donalda Trumpa. Medzi protestujúcimi bol aj londýnsky starosta Sadiq Khan.

Podobné demonštrácie sa uskutočnili aj v Manchesteri, Edinburghu, Cardiffe a ďalších britských mestách, ako aj v írskej metropole Dublin. Vlna protestov prebehla aj v Nemecku. Na najväčšej z protestných akcii vo Frankfurte sa zúčastnilo okolo 2000 ľudí. Demonštrovalo sa aj v Berlíne, Mníchove a Heidelbergu. Všetky zhromaždenia mali podľa polície pokojný priebeh. Vo Viedni sa zišli zhruba dve tisícky demonštrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok