Biely dom zmenil prezidenta i šat, Trump dal vymeniť dekorácie

TA3 ČTK
21.1.2017 12:18

Počas niekoľkých prvých hodín svojho pôsobenia v Bielom dome stačil americký prezident Donald Trump vymeniť dekoráciu v Oválnej pracovni.

Biely dom zmenil prezidenta i šat, Trump dal vymeniť dekorácie
SITA/AP

Do pracovne sa vrátila busta

Keď tam prišli novinári, našli závesy okolo okien v zlatej farbe, vymenený nábytok a tiež koberec na zemi. Koberec predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu s vytkanými výrokmi nahradil koberec zlatej farby s girlandami na obvode, čo pamätníkom pripomenulo koberec, ktorý Oválnu pracovňu zdobil za vlády Georgea Busha mladšieho.

Závesy, ktoré boli ešte pred niekoľkými hodinami červené, nahradili zlaté. Z nábytku Trump na mieste ponechal stôl vyrobený z dreva britskej fregaty Resolute. Do pracovne sa vrátila busta Winstona Churchilla, ktorú Obama nechal odstrániť.

Má voľné ruky

Obama sa obhajoval tým, že potreboval miesto pre bustu Martina Luthera Kinga juniora a že Churchill bol premiestnený na viditeľné miesto pred jeho súkromnú pracovňu, takže ho vída každý deň. Kingova busta bola v piatok stále v Oválnej pracovni na malom stolíku a Trumpov hovorca Sean Spicer nezabudol jej fotografiu umiestniť na twitter.

Americkí prezidenti majú voľné ruky pri vybavovaní priestorov Bieleho domu a je zvykom, že Kongres náklady odsúhlasí. Prezident môže na vybavenie použiť aj vlastné prostriedky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok