V Taliansku havaroval autobus plný maďarských školákov, zahynulo 16 ľudí

TA3 ČTK TASR
21.1.2017 08:28

Nehodu autobusu, ktorý prevážal maďarských školákov, neprežilo 16 ľudí. Autobus havaroval neďaleko talianskej Verony. Autobus začal horieť na výjazde z diaľnice. Maďarská vláda vyhlásila na pondelok 23. januára štátny smútok.

Žiakov zachraňoval telocvikár

Podľa zástupcu záchrannej služby citovaného talianskou agentúrou ANSA v autobuse cestovalo 55 ľudí a 39 z nich bolo zranených. Prevezení boli do niekoľkých veronských nemocníc, asi desiatka z nich je zranená vážne. Na policajneú stanicu odviezli 13 osôb, ktoré nepotrebovali ošetrenie.

V autobuse, ktorý okamžite zachvátili plamene, následne vypukla panika. Pasažieri sa pokúšali z ohňa utiecť cez zadnú časť autobusu, v ktorej rozbíjali okná. Hrdinsky sa pritom zachoval telocvikár, ktorý sa do horiaceho vozidla vrátil viackrát, aby zachránil životy detí, pričom sám utrpel vážne popáleniny. Hospitalizovali ho s ťažkými poraneniami.

italy-bus-crash-69395-bce234818c0946789a9b143a0d2a7c9e_0a000002-175b-2e8d.jpg

Maďarské ministerstvo zahraničia uviedlo, že podľa oficiálnej informácie bolo v autobuse 54 pasažierov a dvaja vodiči. Objavili sa ale aj správy, podľa ktorých vo vozidle bolo v skutočnosti ľudí viac. Koľko presne sa zatiaľ nevie.

Z vraku vytiahli obhorené telá

Medzi pasažiermi boli podľa talianskej polície mladí Maďari vo veku medzi 14 a 18 rokov, ktorí sa vracali do Budapešti zo školského zájazdu z Francúzska. V autobuse boli aj učitelia a rodičia.

Polícia uviedla, že z vraku vytiahli 16 silne ohorených tiel. Príčina havárie zatiaľ nie je jasná, okrem autobusu nehavarovalo žiadne iné vozidlo. Nešťastie sa stalo na diaľničnom výjazde do Benátok, kde autobus zavadil o postranný stĺp mosta a začal horieť.

Prepravná spoločnosť Pizolit Busz Kft. dementovala správy o tom, že autobus údajne riadil francúzsky vodič. "Mali sme tam dvoch skúsených maďarských vodičov, ktorí pracovali pre spoločnosť na plný úväzok," povedal agentúre MTI zamestnanec spoločnosti.

Žiadne brzdné stopy

Talianski policajti nenašli žiadne brzdné stopy za autobusom. Potvrdil to v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Šéf diplomacie vyjadril sústrasť pozostalým a rodičov ubezpečil, že ministerstvo im poskytne maximálnu pomoc.

"Vláda zabezpečí na vlastné náklady cestu rodičov do Talianska, ich tamojší pobyt, ako aj dovoz zranených a obetí," povedal.

madarsko_0a000002-94f0-a2ab.jpg

Štátny smútok

Maďarská vláda vyhlásila na pondelok 23. januára deň štátneho smútku. Oznámil to hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi, ktorého citovala agentúra MTI.

"V pondelok ráno o 8.00 h - za účasti prezidenta Jánosa Ádera a premiéra Viktora Orbána - pred parlamentom na Kossuthovom námestí vztýčia s vojenskými poctami štátnu zástavu a potom ju spustia na pol žrde," povedal Havasi. Z vládneho nariadenia, zverejneného v oficiálnom vestníku, ďalej vyplýva, že na verejných budovách budú vyvesené čierne vlajky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok