Prezident Trump začal podnikať prvé kroky proti Obamacare

TA3 TASR
21.1.2017 07:18

Nový prezident USA Donald Trump využil prvý deň vo funkcii aj na úvodné kroky proti reformnému zákonu o zdravotnej starostlivosti, ktorý presadil jeho predchodca Barack Obama.

V Oválnej pracovni Bieleho domu podpísal svoje prvé prezidentské nariadenie, týkajúce sa "zmierňovania záťaží" vytvorených touto legislatívou. Trump nariadil federálnym orgánom, aby v súvislosti s tzv. Obamacare využili možnosti na "minimalizovanie neželaných finančných nákladov" pre štáty, jednotlivcov, poisťovateľov alebo zdravotnícke zariadenia. Podľa hovorcu nového prezdienta Seana Spicera ide o prechodné opatrenie, kým bude tento zákon zrušený a nahradený novým, ako predtým sľuboval.

Demokrat Obama považuje presadenie zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti za jeden zo svojich najväčších vnútropolitických úspechov. Podľa republikánov však nový systém dobre nefunguje a príliš rozširuje právomoci federálnej vlády na úkor občanov a jednotlivých štátov.

Trump podpísal ako prezident prvé oficiálne dokumenty už krátko po svojej piatkovej inaugurácii. Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie. Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok