Snoubordistu strhla lavína, natočil ju kamerou na helme

TA3
22.1.2017 19:26

Takto to vyzerá, keď vás strhne lavína. Unikátne zábery sa nechtiac podarilo natočiť snoubordistovi, pod ktorým sa na svahu v kanadskom lyžiarskom stredisku uvoľnila masa snehu. Živel ho strhol a unášal do doliny.

Snoubordistu strhla lavína, natočil ju kamerou na helme
Facebook/Tom Oye

Zachránil ho batoh

Keď sa snoubordista Tom Oye chcel spustiť zo svahu v Britskej Kolumbii, odrazu sa sneh pod jeho nohami dal do pohybu. Tom si s hrôzou uvedomil, že sa ocitol v lavíne, ktorá ho vzápätí strhla a takmer pochovala.

Lavína ho najprv zrazila na zem a začala ho unášať do doliny. Toma zachránil lavínový batoh, ktorý mal na chrbte. Keď ho jazdec aktivoval, vyskočil z neho nafukujúci sa airbag a pomohol mu udržať sa na povrchu valiacej sa lavíny.

Snoubordista mal na helme pripevnenú aj ďalšiu užitočnú vec – kameru, ktorá vo vysokom rozlíšení zachytila nebezpečné okamihy. Video, ktorým sa pochválil na webe, sa okamžite stalo hitom sociálnych sietí.

Tragédie boli aj na Slovensku

Ak sa ocitnete v lavíne, vašu šancu na prežitie zvýši, ak sa čo najdlhšie dokážete udržať na povrchu. Ak pomoc dorazí rýchlo, pár minút pod snehom by ste mali prežiť, po jednej však hodine prežije len jeden z troch.

Najohrozenejšou skupinou zostávajú skialpinisti, lyžiari a horolezci. Známym faktom zostáva aj to, že za väčšinou lavín s ľudskými obeťami sú samotné obete, či členovia ich skupín.

Podstata fungovania lavíny pritom nie je zložitá. Jednoducho, na strmom svahu sa nahromadí príliš veľa snehu a zároveň sa poruší krehká rovnováha a ukotvenie masy. Zmena teploty, vlhkosti alebo zaťaženie ľuďmi môže dať pohybu celú vrstvu. Do piatich sekúnd dokáže zrýchliť až na 80 metrov za hodinu.

lavina-tatry_0a000002-f6d1-f873.png

Lavíny nie sú vôbec nezvyčajné ani na Slovensku. Najtragickejšie následky zanechala lavína v roku 1924 v lesníckej osade Rybô, kde zahynulo 18 ľudí. Nešťastím sa skončil aj lyžiarsky výcvik z Komárna v roku 1974. Skupinu študentov vo Vysokých Tatrách zasiahla veľká dosková lavína, po ktorej zostalo 14 obetí. Posledné telo sa podarilo vyhrabať zo snehu až tri a pol mesiaca od tragickej udalosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok