ONLINE: Trump prisahal na dve Biblie a stal sa novým prezidentom USA

TA3 SITA TASR ČTK
20.1.2017 15:54

Donald Trump zložil prísahu pred predsedom najvyššieho súdu Johnom Robertsom a stal sa 45. prezidentom Spojených štátov amerických. Prisahal na Lincolnovu Bibliu, ale aj na Bibliu, ktorú dostal od svojej matky v roku 1955. Prísahu zložil aj nový viceprezident Mike Pence. Aktuálne dianie v USA s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

23:36 Nový americký prezident s manželkou Melaniou dorazili po slávnostnom sprievode z Kapitolu do Bieleho domu.

V prvej časti sprievodu sa Trump s manželkou Melaniou a 10-ročným synom Barronom viezli v prezidentskej limuzíne, neskôr z nej však vystúpili a krátku vzdialenosť prešli pešo. Bezpečnosť im zaisťovala vojenská eskorta. Približne trojkilometrovú trasu sprievodu prechádzajúceho washingtonskými triedami Constitution Avenue a Pennsylvania Avenue lemovali Trumpovi priaznivci, ale aj odporcovia, ktorí pokrikovali heslo "Nie je mojím prezidentom".

pochod_0a000002-939a-bb2e.jpg

23:00 Nový americký prezident Donald Trump krátko po svojej inaugurácii zverejnil svoje vízie týkajúce sa kľúčových oblastí politiky svojej administratívy.

22:20 Donald Trump zamieril po inauguračnom ceremoniáli na slávnostný obed vo washingtonskom Kapitole. Stoloval spoločne s republikánskymi aj demokratickými kongresmani a ďalšími osobnosťami vrátane Hillary Clintonovej a jej manžela Billa Clintona.

Trump im poďakoval za účasť na svojej inaugurácii. Clintonocov zároveň vyzval, aby sa postavili, za čo si následne vyslúžili búrlivý potlesk. "Nie je už nič viac, čo by som mohol povedať, pretože si týchto ľudí veľmi vážim," dodal Trump.

22:00 Úrad nového amerického prezidenta vzápätí po prevzatí moci končí s politikou boja proti klimatickým zmenám jeho predchodcu Baracka Obamu. Z internetových stránok Bieleho domu zmizla sekcia s názvom "zmeny klímy" a Trumpovi ľudia tam umiestnili informácie o ráznej zmene environmentálnej politiky.

21:15 "Ak Donald Trump naplní predsavzatia zo svojej predvolebnej kampane, môže zmena na poste prezidenta USA znamenať pozitívum," vyhlásil Robert Fico.

Premiér by si želal, aby sa naplnili Trumpove predstavy o dobrých vzťahoch USA s Ruskom. "Ak existuje rovnováha medzi veľmocami, vo svete je viac stability," upozornil.

21:00 Európa teraz musí držať pri sebe, aby ochránila svoje záujmy. V reakcii na inauguráciu Donalda Trumpa to povedal nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Trumpova reč podľa neho mala silné nacionalistické tóny. V Berlíne proti novému americkému prezidentovi protestovalo niekoľko stoviek ľudí.

20:30 Niekoľko stoviek odporcov nového prezidenta sa vo Washingtone dostalo do konfliktu s policajnými ťažkoodencami neďaleko miest, kadiaľ viedla trasa inauguračného sprievodu do Bieleho domu. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a paralyzujúce granáty a najmenej 90 ľudí zadržala. Ľahké zranenia utrpelo niekoľko policajtov.

inauguracia-protesty_0a000002-7272-fb61.jpg

20:00 Barack Obama s manželkou Michelle odcestovali po inaugurácii Donalda Trumpa z Washingtonu. Vrtuľník ich previezol spred východného krídla Kapitolu na neďalekú Andrewsovu vojenskú základňu v Marylande.

19:44 Donald Trump už krátko po svojej inaugurácii podpísal prvé oficiálne dokumenty. Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému šéfovi Pentagónu Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie. Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva.

19:55 Na inaugurácii nechýbali politické špičky, vo Washingtone sa zišli odporcovia aj podporovatelia nového prezidenta. Pozrite sa, ako vyzerala inaugurácia Donalda Trumpa.

19:20 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí pri príležitosti inaugurácie Donalda Trumpa vyslovilo odhodlanie pokračovať v ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov s USA, ako i v posilňovaní transatlantického partnerstva potrebného na udržiavanie stability, bezpečnosti a demokracie v širšom euroatlantickom priestore, uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

19:10 Inaugurácii Donalda Trumpa sme venovali špeciálnu pozornosť. Pozrite si ceremoniál, ktorý sme sledovali naživo a komentovali spolu s odborníkmi.

19:00 Pozrite si prvý prejav Baracka Obamu po odchode z funkcie prezidenta USA.

19:00 Pápež František vyzval Donalda Trumpa, aby podporoval ľudskú dôstojnosť a slobodu v celom svete. "Modlím sa, aby boli vaše rozhodnutia riadené bohatými duchovnými a etickými hodnotami, ktoré tvoria históriu amerického ľudu," zdôraznil František.

18:40 Inauguráciu Donalda Trumpa oslavujú aj v malom slovinskom meste Sevnica, kde vyrastala nová prvá dáma USA Melania Trumpová. Pri tejto príležitosti naplánovali trojdňové podujatia.

18:35 Pozrite si prvé slová 45. amerického prezidenta.

18:20 Amerika bude od dneška na prvom mieste, povedal Tump vo svojom prejave. Všetky rozhodnutia, ktoré bude vláda prijímať v oblasti obchodu, daní, imigrácie či zahraničných vzťahov, bude vláda podľa Trumpa prijímať v prospech Američanov a ich rodín. Pravidlá politiky americkej vlády budú jednoduché: "Nakupujte u Američanov a najímajte si Američanov."

18:00 Donald Trump zložil prísahu a oficiálne sa stal novým prezidentom Spojených štátov amerických.

"Ja, Donald Trump, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov," povedal Trump.

washington_0a000002-48e3-ba80.jpg

17:55 Mike Pence zložil prísahu a stal sa novým viceprezidentom USA.

17:45 Inaugurácia 45. prezidenta Spojených štátov sa začala úvodnými prejavmi politikov a krátkymi rečami duchovných.

17:30 Ceremoniál z tribúny vybudovanej špeciálne na tento účel sleduje viac než 1500 hostí vrátane politikov, vojenských predstaviteľov, bývalých prezidentov či iných osobností.

Trumpovi robí spoločnosť manželka Melania a jeho deti. Budúceho viceprezidenta Mikea Penceho sprevádza jeho manželka Karen. Prítomní sú aj zástupcovia republikánskej a demokratickej strany.

17:16 Skupina maskovaných odporcov Donalda Trumpa pri jednom z protestov vo Washingtone rozbila výklad reštaurácie McDonald´s a poškodila autá v okolí. Polícia proti nim použila slzotvorný sprej.

16:20 Barack Obama s manželkou Michelle privítali na schodoch Bieleho domu Donalda Trumpa s Melaniou. "Rád vás vidím. Blahoželám," povedal Obama Trumpovi na privítanie. "Fantastické," odpovedal Trump. Melania odovzdala Michelle darček.

stretnutie_0a000002-3003-c870.jpg

16:00 Toto sú posledné tweety nadchádzajúceho aj odchádzajúceho amerického prezidenta:

15:50 Do oblasti medzi Bielym domom a Kapitolom sa začali schádzať davy priaznivcov, ale aj odporcov nastupujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Pozvaní hostia si už sadajú aj na tribúnu pred západným traktom Kapitolu, aby si pozreli ceremoniál skladania prísahy prezidenta Trumpa a nového viceprezidenta Mikea Pencea.

Odporcovia nového prezidenta sa márne pokúšali získať lístok, aby si na vlastné oči pozreli Trumpovu prísahu. Demonštranti stoja pri "modrom vchode" na tribúnu pre pozvaných hostí. Aktivisti nesú transparenty s rôznymi textami, ako "Osloboďte Palestínu", alebo sú oblečení v oranžových návlekoch, podobných tým, aké nosia väzni na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube.

trump-inauguration-72850-38b9d892ba3a40ec9102eac19784eec5_0a000002-24b7-bcf6.jpg

15:30 Tisíce ľudí od rána prúdia do washingtonského parku National Mall či na Pensylvánsku triedu, odkiaľ môžu priamo v centre diania sledovať prezidentskú prísahu. V meste sú aj demonštranti, ktorí Trumpa v Bielom dome nechcú, ale až na menšie nočné incidenty sú protesty pokojné.

Pohyb v centre Washingtonu je obmedzený množstvom uzávierok. Prejsť z jednej časti v centre mesta do inej nie je ľahké, na cestách okrem policajných kontrolných stanovíšť stoja aj ploty a zátarasy.

15:15 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa teší na spoluprácu s Donaldom Trumpom v úsilí o prispôsobenie Severoatlantickej aliancie na výzvy súčasného sveta. Stoltenberg pripomenul, že jediný prípad, keď aliancia vojensky zasiahla v prospech jedného zo svojich členov, sa týkal práve USA.

Mandát prezidenta Obamu sa končí o šiestej večer nášho času.

15:00 Trump otvoril svoj slávnostný inauguračný deň tweetom: "Všetko sa dnes začne!" Trump ďalej priaznivcom na sociálnej sieti Twitter odkázal: "Uvidíme sa na prísahe o 11:00 (17:00 nášho času)."

Budúca hlava štátu s budúcou prvou dámou USA Melaniou začali dnešok rannou omšou v Episkopálnom kostole sv. Jána, ktorý sa nachádza na Lafayettovom námestí pri Bielom dome vo Washingtone. Následne sú do Bieleho domu pozvaní na ranný čaj u dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu s manželkou Michelle. Odtiaľ sa vydajú na cestu do Kapitolu. Ceremoniál sa začne o 9.30 h miestneho času (15.30 h SEČ) hudobným vystúpením. O 11.30 h (17.30 h SEČ) zloží prísahu viceprezident Mike Pence.

Text prezidentskej prísahy má 35 slov. Trump položí ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama. Podľa zákona povie: "Slávnostne  vyhlasujem, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov."

13:30 Ruské vedenie vníma inauguráciu Donalda Trumpa ako začiatok éry, ktorá by mohla priniesť lepšie vzťahy medzi USA a Ruskom.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že nová administratíva v Bielom dome by sa mala správať oveľa vyrovnanejšie a premyslenejšie, než tomu bolo za vlády prezidenta Baracka Obamu.

"Nevieme, ako bude svoje vzťahy s Ruskom budovať nová americká administratíva na čele s Donaldom Trumpom, ale veríme v rozum," napísal Medvedev. Rusko je podľa neho pripravené "prejsť svoju časť cesty", aby sa vzťahy s USA zmenili k lepšiemu.

Vysvetlil, že Obamova vláda "zničila vzťahy" medzi USA a Ruskom a dostala ich na najnižší bod za posledné desaťročia, čo Medvedev označil za "hlavnú chybu" Obamovej zahraničnej politiky, pričom táto chyba "sa navždy zapíše do dejín".

12:35 Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble neočakáva obchodnú vojnu so Spojenými štátmi, aj keď nový americký prezident kritizoval nemecké automobilky. Dodal však, že Nemecko bude trvať na tom, aby USA dodržiavali medzinárodné zmluvy.

"Aj Spojené štáty podpísali medzinárodné dohody," povedal Schäuble pre nemecký časopis Der Spiegel. "Nemyslím si, že zajtra vypukne veľká obchodná vojna, ale prirodzene budeme trvať na dodržiavaní dohôd," vyhlásil.

11:05 Dcéra novozvoleného prezidenta požiadala Američanov, aby dali jej otcovi šancu. Ivanka Trumpová to povedala v rozhovore pre stanicu ABC. "Môj otec je skvelý zjednocovateľ. Všetkým kritikom odporúčam, aby mu dali čas ujať sa úradu a dokázať, že sa mýlia," uviedla 35-ročná Trumpová.

Na otázku, čo chce odkázať desaťtisícom protitrumpovských demonštrantov očakávaných deň po inaugurácii v uliciach miest v celých USA, reagovala: "Dajte môjmu otcovi šancu."

Donald Trump by mal zložiť prezidentskú prísahu pred sudcom najvyššieho súdu Clarencom Thomasom asi o pol šiestej večer nášho času.

trump-ivanka-61002-7046073d027243ba96ffc876b4d4f1de_0a000002-e1dd-d789.jpg

10:30 Americká speváčka Madonna, otvorená kritička novozvoleného prezidenta, sa pokúsila dať pozitívny podtón jeho inaugurácii. Speváčka rozprávala v Brooklynskom múzeu v New Yorku spolu s umelkyňou Marilyn Minterovou okrem iných tém o umení v čase protestu.     

Madonna vyhlásila, že Trump urobil verejnosti veľkú službu, pretože podľa jej názoru krajina teraz narazila na úplné dno a môže sa vydať už len jediným smerom - dohora. "Vlastne nám robí veľkú službu, pretože sme sa dostali na takú nízku úroveň, aká je len možná," povedala popová hviezda. "Teraz už môžeme len stúpať hore, takže čo urobíme? Máme dve možnosti - ničenie a tvorenie. Ja som si vybrala tvorenie," povedala Madonna.

trump-inaguration-nyc-protest-30086-021a7dd993524eeca3e6ab79071510ad_0a000002-db11-8f31.jpg

10:00 Protestujúci ľudia aj zástancovia Trumpa sa neskoro večer dostali do zrážok pred budovou vo Washingtone, kde sa konalo podujatie na Trumpovu podporu v predvečer jeho inaugurácie. Polícia použila proti niektorým protestujúcim slzotvorný plyn v snahe dostať pod kontrolu neovládateľný dav.      

Stovky protestujúcich ľudí sa vzhromaždili pred budovou novinárskej organizácie National Press Club v centre hlavného mesta USA, kde sa konal koktailový večierok "DeploraBall". Ide o názov poukazujúci na výrok Trumpovej demokratickej súperky v prezidentských voľbách Hillary Clintonovej, ktorý vyslovila počas kampane na adresu mnohých Trumpových zástancov - nazvala ich "basket of deplorables", teda "kôš plný zúfalcov".  Protestujúci pískali a hučali zakaždým, keď hostia prichádzali na večierok v oblekoch, smokingoch a róbach, alebo keď z neho odchádzali.

09:00 Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil, že plánuje čo najskôr navštíviť Spojené štáty a stretnúť sa s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom.     

Abe v predvečer Trumpovej inaugurácie označil americko-japonské spojenectvo za "nemennú zásadu" zahraničnej a bezpečnostnej politiky Japonska.

08:45 Americký finančník George Soros označil novozvoleného prezidenta za "podvodníka" a "možného diktátora", ktorý spôsobí otras na finančných trhoch. Soros, podporovateľ neúspešnej prezidentskej kandidátky Demokratickej strany Hillary Clintonovej, ale vyjadril presvedčenie, že Trump bude pod kontrolou Kongresu a ústavy.     

"Stal by sa diktátorom, ak by sa tomu vyhol, ale nebude toho schopný," uviedol Soros v rozhovore pre televíziu Bloomberg na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose - deň pred inauguráciou Donalda Trumpa.      "Osobne som presvedčený, že smeruje k neúspechu. Ale nie kvôli ľuďom ako ja, ktorí by chceli, aby neuspel, ale preto, že myšlienky, ktoré ho sprevádzajú, sú protikladné," vysvetlil finančník Soros. Ako dodal, v dôsledku neistoty generovanej Trumpovou administratívou očakáva otras na finančných trhoch.

08:30 K novému prezidentovi USA sa vyjadrili aj francúzski prezidentskí kandidáti. Bývalý predseda vlády Manuel Valls zopakoval, že slová Donalda Trumpa o rozpade Európy sú "vyhlásením politickej vojny". Uznal, že USA sú dlhodobým spojencom Francúzska, ale na neprijateľné vyjadrenia je potrebné reagovať. "Ak je jeho projektom rozbíjať Európu, rozbíjať transatlantické partnerstvo, treba to brať vážne. Je to výzva Európe, aby bola silná a jednotná," zhrnul Valls.     

Vallsove vyjadrenia o "politickej vojne" nenechal bez povšimnutia Vincent Peillon, ktorý svojho súpera slovne napadol aj v minulej televíznej debate. Odmietol týmto spôsobom interpretovať Trumpove slová a s ironickým úsmevom dodal: "Netreba neustále a proti každému viesť vojny."

O postupnom rozpade Severoatlantickej aliancie po vyhláseniach Donalda Trumpa je presvedčený Francois de Rugy. Navrhol, aby NATO nahradila európska vojenská aliancia, ktorej základom by bolo spojenectvo medzi Francúzskom, Nemeckom a Poľskom.

08:15 Dosluhujúci prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle spoločne telefonovali s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a jej manželom Joachimom Sauerom. Dvojici poďakovali za osobné priateľstvo. Biely dom uviedol, že išlo o posledný telefonát Obamu z pozície prezidenta s iným zahraničným lídrom.     

"Prezident a kancelárka sa zhodli na tom, že úzka spolupráca Washingtonu s Berlínom a tiež Spojených štátov s Európou je potrebná na zabezpečenie silného transatlantického puta a pravidiel založených na medzinárodnom poriadku, ako aj na obranu hodnôt, ktoré prispeli k ľudskému pokroku v našich krajinách aj na celom svete," priblížil obsah telefonátu hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

08:00 Trump vo štvrtok vyhlásil, že do Bieleho domu sa dostal preto, lebo ľudia chceli "skutočnú zmenu". Vyslovil presvedčenie, že bude schopný krajinu zjednotiť. Trump sa takto vyjadril po skončení uvítacieho koncertu pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone - deň pred svojou inauguráciou. Na podujatie zavítal so svojou rodinou a pred svojimi stúpencami vyhlásil: "Nikdy tu nebolo takéto hnutie. Je to niečo veľmi zvláštne. Mal som s tým niečo do činenia, ale vy ste s tým mali do činenia oveľa viac."

trump-inauguration-31206-4c60f3787ec54d0598d12f6c5eee3235_0a000002-d88f-205d.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok