Zo zasypaného hotela vyslobodili prvých ľudí, záchranári sa nevzdávajú

TA3 TASR ČTK
20.1.2017 13:36

Pod lavínou, ktorá po sérii zemetrasení spadla na horský hotel, našli záchranári desať živých ľudí. Sú medzi nimi aj štyri deti. Vzhľadom na komplikovanú záchrannú operáciu sa však zatiaľ podarilo vyslobodiť len päť živých, medzi nimi všetky štyri deti, citovala agentúra Reuters zasahujúcich hasičov.

Prvá vyviazla žena so synom

V hoteli v oblasti Abruzza, asi 180 kilometrov severovýchodne od Ríma, bolo približne 30 ľudí. Ako prvá sa von dostala žena a jej sedemročný syn. Bezprostredne po vyslobodení nehovorila, záchranári neskôr uviedli, že sa jej zrejme podarilo urobiť oheň a dostať sa k jedlu.

Obaja boli prevezení vrtuľníkom do neďalekej Pescary na pobreží Jadranského mora. Tam už sa zišli s otcom rodiny, ktorý na nešťastie v stredu upozornil a vyburcoval úrady. Ďalšie tri deti, vrátane šesťročnej dcéry zo spomínanej rodiny, boli vyslobodené popoludní.

Záchrannú a pátraciu akciu komplikuje niekoľko faktorov: snehom zasypaná jediná prístupová cesta k hotelu a obavy z možného zrútenia hotela poškodeného lavínou i z možného pádu ďalšej lavíny.

Pochovať mohlo desiatky ľudí

Luxusný horský hotel v oblasti Abruzzo zasiahla lavína v noci zo stredy na štvrtok. Vnútri zostalo uväznených 22 klientov a sedem členov personálu. Záchranári ale tvrdia, že v hoteli mohlo byť v čase nešťastia až 35 ľudí. Zachránili sa dvaja ľudia, ktorí boli v čase pádu lavíny pred budovou. Na mieste je 135 záchranárov a tiež odborníci na lavíny.     

Štvorhviezdičkový hotel Rigopiano sa nachádza na izolovanom mieste v horách v oblasti Abruzzo. tento región je vzdialený zhruba 100 kilometrov od epicentra zemetrasenia, ktoré Taliansko postihlo túto stredu. Zatiaľ nie je jasné, či tieto otrasy, ktoré boli citeľné aj v Ríme a celej strednej časti Apeninského polostrova, spôsobili pád lavíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok