Letectvo omylom zaútočilo na utečencov, hlásia desiatky mŕtvych

TA3 TASR ČTK
17.1.2017 18:17

Najmenej 100 civilistov zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia na severovýchode Nigérie, keď lietadlo nigérijských vzdušných síl nasadené do boja proti islamistom z organizácie Boko Haram zaútočilo omylom na utečenecký tábor.

Armáda priznala chybu

S odvolaním sa na nigérijské úrady o tom informovala agentúra AP, podľa ktorej ide zrejme o prvý prípad, kedy armáda priznala takú chybu. Nigérijská stíhačka pri zásahu proti extrémistom z Boko Haram náhodne zasiahla utečenecký tábor na severovýchode krajiny v blízkosti hraníc s Kamerunom.

Incident potvrdil armádny veliteľ a vládny činiteľ štátu Borno. Generál, ktorý je veliteľom protipovstaleckých operácií v severovýchodnej Nigérii, povedal, že úrady tragédiu vyšetria.

Zabité boli zrejme aj tri študentky z mesta Chibok, ktorým sa nedávno podarilo oslobodiť zo zajatia Boko Haram. Medzi zranenými sú dvaja vojaci a Nigérijčania pracujúci pre humanitárne organizácie Lekári bez hraníc a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Neprijateľný útok

"Tento rozsiahly útok namierený na zraniteľných ľudí, ktorí už predtým utiekli pred extrémnym násilím, je šokujúci a neprijateľný," uviedol Jean-Clément Cabrol, riaditeľ operácií Lekárov bez hraníc. "Bezpečnosť civilistov musí byť rešpektovaná. Naliehavo vyzývame všetky strany, aby umožnili leteckú alebo pozemnú evakuáciu preživších, ktorí potrebujú urgentnú lekársku starostlivosť," dodal.

Islamistická skupina Boko Haram terorizuje severovýchod Nigérie aj pohraničné oblasti susedných štátov, v tejto oblasti chce vytvoriť náboženský štát založený na islamskom práve šaría. V posledných siedmich rokoch si násilie páchané Boko Haram v Nigérii vyžiadalo viac ako 20.000 obetí a asi 2,6 milióna osôb bolo nútených opustiť svoje domovy. Zhruba päť miliónov ľudí hladuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok