Kľúčový Mayovej prejav o Brexite výrazne posilnil kurz libry

TA3 TASR
17.1.2017 17:43

Kurz britskej libry zaznamenal výrazný rast, keď trhy zareagovali na vystúpenie britskej premiérky Theresy Mayovej, v ktorom zverejnila plány odchodu Británie z Európskej únie.

Kľúčový Mayovej prejav o Brexite výrazne posilnil kurz libry
SITA/AP

Mayová okrem iného uviedla, že konečnú dohodu o odchode krajiny z EÚ predloží vláda na schválenie parlamentu a prisľúbila, že bude presadzovať, aby Británia zostala kľúčovým obchodným partnerom EÚ.

Kurz libry zaznamenal rast o viac než 1 % už po začatí prejavu Mayovej. Následne libra pokračovala v raste a oproti doláru posilnila o 2,5 % na 1,2343 USD/GBP. Kurz britskej meny sa posilnil aj voči euru, a to o 1,5 % na 1,1528 EUR/GBP.

Výraznejší rast kurzu libry oproti doláru než oproti euru spôsobil do určitej miery fakt, že samotný dolár zaznamenal oslabenie. Pod to sa podpísali vyjadrenia novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa pre americký denník The Wall Street Journal.

Kurz dolára klesol oproti euru o 0,8 % a pokles zaznamenal aj oproti väčšine hlavných mien po tom, ako Trump povedal, že americké firmy nemôžu konkurovať Číne, "nakoľko americká mena je príliš silná".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok