Podpredseda vlády Pellegrini navštívil automobilku v Martine

TA3 TASR
17.1.2017 14:43

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini navštívil závod Volkswagen Slovakia, a.s., Martin, ktorý zamestnáva 850 ľudí a patrí k top zamestnávateľom v turčianskom regióne.

Podpredseda vlády Pellegrini navštívil automobilku v Martine
foto ilu SITA/AP

Fabrika s vyšším štandardom

"Teší ma, že tu pracuje 850 veľmi dobre zaplatených ľudí. Je dobré, že nielen v Bratislave, ale aj v ostatných regiónoch Slovenska sú fabriky, ktoré poskytujú ďaleko vyšší štandard platenia za prácu, ako je priemer na Slovensku. Tak to je aj vo Volkswagene v Martine," povedal Pellegrini.

Doplnil, že martinský závod veľmi dobre spolupracuje so strednými školami, je zapojený do duálneho vzdelávania a priamo v závode si vychováva svojich budúcich zamestnancov. "Otázka by bola, ak by sa závod rozhodol rozšíriť o niekoľko ďalších stoviek pracovných miest, či by Martin a okolie bolo schopné poskytnúť takýto počet dobre pripravených pracovníkov. Som veľmi rád, že žilinský vyšší územný celok úzko spolupracuje s firmami ako Volkswagen. V tomto roku zriadi stredná škola v Martine nový odbor mechatronik, ktorý tu doteraz chýbal a pre tento závod je nevyhnutný," podotkol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

Rozšírili výrobu

Podľa vedúceho Generálneho sekretariátu, komunikácie a stratégie Volkswagen Slovakia Lukáša Dindu sa podpredseda vlády v martinskom závode zoznámil s výrobou komponentov, ktoré tu vznikajú pre päť koncernových značiek. "V regióne Turiec máme 16-ročnú tradíciu. Dôkazom toho, že martinský závod je pevnou súčasťou produktového portfólia Volkswagen Slovakia je aj to, že minulý rok sme rozšírili výrobu v Martine o výrobu komponentov pre motory, čo prinieslo v regióne investíciu asi vo výške 400.000 eur," uviedol Dinda.

Závod v Martine založili v roku 2000. Vyrába komponenty pre prevodovky a podvozky, ktoré sa montujú do 61 modelov značiek Volkswagen, Audi, Seat, Škoda a Porsche. Prevažná väčšina jeho produkcie smeruje do koncernových závodov v Nemecku. Približne desatinu produkcie využíva do svojich prevodoviek bratislavský závod Volkswagen Slovakia.

V roku 2016 pridal martinský závod do produkčného portfólia výrobu dielov pre motory. Výroba sa rozšírila o šesť typov vačkových hriadeľov pre motory V6 a V8, ktoré dodávajú do závodu Audi Hungaria v Györi, jednej z najväčších motorární koncernu Volkswagen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok