V Europarlamente vznikla nová koalícia, líder liberálov odstúpil z voľby o post šéfa

TA3 TASR
17.1.2017 13:09

Pokroková aliancia socialistov a demokratov v Európskom parlamente neskrýva prekvapenie a nespokojnosť s ohláseným spojenectvom medzi konzervatívcami z Európskej ľudovej strany a Alianciou liberálov a demokratov za Európu. Uviedol to európsky týždenník Politico na svojom internetovom serveri.

Líder ALDE Guy Verhofstadt oznámil, že odstupuje z boja o post predsedu Európskeho parlamentu a oficiálne podporil kandidáta ľudovcov Antonia Tajaniho. Ľudovci tak získali hlasy liberálov, ktoré ich kandidátovi poisťujú cestu k víťazstvu. Obe strany zároveň potvrdili, že vytvorili v europarlamente novú koalíciu.

Politická skupina socialistov zostala prekvapená a je nespokojná, že Verhofstadt odstúpil zo súťaže o šéfa europarlamentu, uviedol v tejto súvislosti Politico. Belgický socialistický poslanec Marc Tarabella - známy svojím priamym spôsobom reči - prostredníctvom odkazu na Twitteri skritizoval novú politické spojenectvo v EP. "V jednom týždni prešiel od dohody s Beppem Grillom ku dohode s Tajanim," upozornil Tarabella, podľa ktorého šéf liberálov prechádza  od politického kupčenia k pošliapavaniu etiky.

Začiatkom minulého týždňa bol Verhofstadt ochotný prijať do liberálnej skupiny 17 europoslancov talianskeho Hnutia piatich hviezd, čo by bolo zvýšilo jeho váhu v dnešných voľbách predsedu EP. Tento ťah však nevyšiel, pretože jedna tretina liberálnych zákonodarcov odmietla spojenectvo s euroskepticky zameraným a populistickým talianskym hnutím. Politico zároveň upozornil, že aj ďalší socialistickí poslanci vyjadrujú údiv a hnev nad nečakaným partnerstvom ľudovcov s liberálmi, ktoré rozbíja doterajšie tradičné rozloženie síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok