Briti chcú úplný odchod z Únie, vybrali si tvrdý Brexit

TA3 ČTK TASR
17.1.2017 13:32

Britská premiérka Theresa Mayová vystúpila s najdôležitejším prejavom počas jej doterajšieho pôsobenia v úrade. Britom, ale aj celej Európe, prezradila, kam chce posunúť svoju krajinu a akým spôsobom uskutoční Brexit - vystúpenie Veľkej Británie z Únie.

Británia nechce ani čiastočné členstvo v Európskej únii. Zdôraznila to britská premiérka v prejave venovanom ďalšiemu postupu, ktorý povedie k vystúpeniu krajiny z Únie. Mayová však súčasne uistila, že si neželá rozpad EÚ, ale naopak jej úspech. Zároveň vyhlásila, že chce silnú Britániu, ktorá bude mať globálny rozmer a ktorá bude s EÚ úzko spolupracovať.

Británia vraj túži po úplne novom partnerstva, ktoré bude rešpektovať odlišnosť ostrovnej krajiny a jej nové ašpirácie. Plánuje vystúpiť zo Súdneho dvora EÚ, odísť z jednotného trhu a z ďalších únijných štruktúr. Okrem iného chcú Briti kontrolovať počet ľudí prichádzajúcich z únijných krajín.

Chcem Spojené kráľovstvo, ktoré bude silnejšie, férovejšie, bezpečnejšie a spravodlivejšie, vyhlásila Mayová. Británia má podľa nej naplniť svoj potencial a stať sa domovom pre inovátorov. Neznamená to však, že sa odchodom z EÚ zriekame sveta, poznamenala politička. Referendom sa vraj obyvatelia rozhodli "pre skutočne globálnu Veľkú Britániu".

Britská vláda vytvorila 12-bodový plán pre krajinu, ktorý má zabezpečiť odchod Spojeného kráľovstva zo spoločného európskeho trhu a colnej únie. Nechceme čiastočné či asociované členstvo v Únii, ale rovnocenné partnerstvo, dodala Mayová. Premiérka vystúpila s prejavom pred štátnymi zamestnancami a zahraničnými diplomatmi v londýnskom Lancaster House, ktorý využíva ministerstvo zahraničných vecí a bol dejiskom medzinárodných summitov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok