Nespokojní vodiči autobusovej dopravy zostávajú v štrajkovej pohotovosti

TA3 TASR
17.1.2017 12:10

Pri kolektívnom vyjednávaní vo verejnej autobusovej doprave nastala patová situácia. Odbory sa nevedia dohodnúť s dopravcami na zvýšení platov pre zamestnancov. V súčasnosti sú tak v štrajkovej pohotovosti a ak sa ani po rokovaniach pred sprostredkovateľom nedohodnú, nie je vylúčený štrajk.

Nespokojní vodiči autobusovej dopravy zostávajú v štrajkovej pohotovosti
SITA/Tomáš Somr

O platoch budú vyjednávať

"Zamestnanci verejnej autobusovej dopravy sú dlhodobo nespokojní so svojimi mzdami, najmä vzhľadom na náročnosť tohto povolania, ale aj na dĺžku času, ktorý strávia na pracovisku. Mzdy sú poddimenzované dlhodobo," opísala podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. Požadujú preto zvýšenie tarifných miezd o 10 % a zvýšenie priemerných miezd o 12 %.

"Ani po dvoch kolách zamestnávateľská strana neupustila zo svojho návrhu, ktorým bolo 1-% navýšenie tarifných miezd a 2-% navýšenie priemerných miezd," vyčíslila Benedeková. Pri najnižších mzdách by to podľa nej znamenalo zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 4,50 eura.

Momentálne tak bude pokračovať vyjednávanie o platoch pred sprostredkovateľom. Najbližšie rokovanie je dohodnuté na 24. januára v Žiline. "V prípade, že nedôjde k dohode ani pred sprostredkovateľom, tak, samozrejme, sa budeme musieť dohodnúť na ďalšom postupe," avizovala. Zvýšenie platov by sa týkalo približne 11.000 zamestnancov vo verejnej autobusovej doprave.

Nezaplatený čas na pracovisku

V odvetví autobusovej dopravy sú však podľa Benedekovej obrovské regionálne rozdiely. "Priemerné mzdy najmä na južnom a východnom Slovensku sú omnoho nižšie, ako je to napríklad na západnom a severnom Slovensku," doplnila. Aj preto je podľa nej potrebné na odvetvovej úrovni stanoviť určitú minimálnu úroveň tarifných a priemerných miezd.

V súčasnosti sú podľa Benedekovej priemerné mzdy na západnom a severnom Slovensku približne 1000 eur, naopak na východnom a južnom Slovensku sú okolo 700 eur. Pripomína však, že väčšinou ide o prácu vodiča v autobusovej doprave, ktorá má isté špecifiká. Súčasťou zamestnania sú mnohé prestoje a čakania na spoje, keď je zamestnanec na pracovisku, ale toto obdobie má ohodnotené oveľa nižšie.

"Keď sa prepočíta priemerná mzda na počet hodín, ktoré vodič skutočne na pracovisku strávi, tak je mzda nižšia, ako majú brigádnici, ktorí vykladajú tovar v obchodoch," zdôraznila Benedeková.

Každoročný kolorit vyjednávaní

Zväz autobusovej dopravy je kedykoľvek pripravený rokovať o viditeľnom, avšak reálnom zvýšení miezd. Uviedol to prezident ZAD Peter Sádovský v reakcii na informácie o štrajkovej pohotovosti. "Požiadavka navýšenia miezd o 12 % je neprimeraná inflácii a aj výsledkom rokovaní v iných odvetviach hospodárstva a možnostiam rozpočtov samosprávnych krajov, ktoré prímestskú dopravu financujú," doplnil Sádovský.     

"ZAD považuje informáciu o štrajkovej pohotovosti v odvetví verejnej autobusovej dopravy, iniciovanú OZ KOVO, za neprimeranú," priblížil Sádovský. Tento krok podľa neho neposilňuje partnerského ducha rokovaní dvoch rovnocenných partnerov, ktorí majú skutočný záujem o sociálny zmier a dlhodobé fungovanie partnerstva zamestnancov a zamestnávateľov. "Vyhlasovanie štrajkovej pohotovosti sa stalo každoročným koloritom kolektívnych vyjednávaní vyššieho stupňa, a to bez ohľadu na výkonnosť slovenskej ekonomiky, silu verejných rozpočtov, rast produktivity práce alebo nárast spotrebiteľských cien," dodal prezident ZAD.     

Každoročné rokovanie o navýšení miezd pripomína podľa neho turecký bazár, ale neprináša nič zásadne nové pre udržateľnosť sociálneho partnerstva, perspektívu odvetvia autobusovej dopravy a verejnej hromadnej dopravy ako celku či spokojnosť zamestnancov a zamestnávateľov ako rovnocenných partnerov. "ZAD chápe nevyhnutnosť spokojnosti zamestnanca ako nevyhnutný predpoklad rozvoja firmy alebo odvetvia," doplnil Sádovský. Dôkazom toho je podľa neho aj zachovanie zamestnanosti a navyšovanie mzdy najmenej o infláciu aj v čase krízy. V roku 2016 sa pritom podľa Sádovského dohodlo zvýšenie miezd o 4 %, a to pri nulovej inflácii.      

Na poslednom rokovaní pritom podľa ZAD odbory ako prvé trvali na svojej požiadavke nárastu priemerných miezd o 12 % a neboli pripravené ustúpiť zo svojej požiadavky. "Čo vyvolalo reakciu zamestnávateľov znamenajúcu zotrvávanie na prvotnom návrhu. Tvrdenie OZ KOVO o neústupčivosti ZAD-u teda nie je pravdivé," opísal Sádovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok