USA a Kuba spoja sily v boji proti kriminalite

TA3 TASR
17.1.2017 07:24

Spojené štáty americké a Kuba podpísali memorandum o spolupráci v boji proti terorizmu, obchodovaniu s ľuďmi, praniu špinavých peňazí a počítačovej kriminalite.

USA a Kuba spoja sily v boji proti kriminalite
TASR

Plánujú spoločné operácie

Príslušné memorandum o porozumení podpísali v pondelok v Havane kubánsky minister vnútra Julio Cesar Gandarilla a vedúci diplomatickej misie amerického veľvyslanectva Jeffrey DeLaurentis. Na podpise bol prítomný aj poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes.

V budúcnosti si chcú obe krajiny vymieňať informácie a skúsenosti v oblasti boja proti terorizmu a trestného stíhania, plánované sú spoločné operácie a vymenovanie styčných dôstojníkov. USA prerušili diplomatické vzťahy s Kubou počas studenej vojny v roku 1961 a uvalili na ňu rozsiahle embargo.

Za éry odchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu došlo v júli 2015 k obnoveniu kubánsko-amerických diplomatických vzťahov, keď obe krajiny otvorili svoje veľvyslanectvá vo Washingtone, respektíve v Havane. Na normalizácii vzťahov sa koncom roka 2014 dohodol Obama s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.

Budúcnosť vzťahov je neistá

Ďalší osud vzťahov Havany a Washingtonu je však neistý. S Obamovou ústretovou politikou voči Kube totiž nesúhlasia niektorí bývalí republikánski diplomati, kongresmani kubánskeho pôvodu ani jeho nástupca v prezidentskej funkcii Donald Trump. Ten po svojom zvolení sľúbil, že prehodnotí dohody s Kubou a zruší tie, ktoré podľa neho neslúžia záujmom USA. Trump vymenoval do svojho prechodového tímu niekoľko proticastrovsky orientovaných kubánskych Američanov, ktorí sa však na margo vzťahov s Kubou zatiaľ verejne nevyjadrili.

Tento týždeň Obamova administratíva ukončila politiku "mokrej nohy, suchej nohy", ktorú zaviedol v roku 1995 bývalý americký prezident Bill Clinton. Umožňovala kubánskym migrantom, ktorí sa dostali na územie USA, stať sa po roku legálnymi občanmi s trvalým pobytom. Havana v reakcii na toto opatrenie súhlasila, že začne prijímať svojich občanov, ktorí nie sú vpustení do USA alebo sú deportovaní z tejto krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok