Chytili muža, ktorý mal útočiť v istanbulskom nočnom klube

TA3 ČTK TASR
16.1.2017 22:45

Turecké úrady chytili uzbeckého občana, ktorý je označovaný za páchateľa silvestrovského útoku v istanbulskom nočnom klube, ktorý si vyžiadal životy 39 ľudí.

Motivovaný finančnou odmenou

Podľa denníka Daily Sabah bol Abdulgadir Mašaripov zadržaný v dome svojho kyrgyzského priateľa v istanbulskej štvrti Esenyurt. K útoku v nočnom klube Reina sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát, podľa ktorej išlo o odplatu za turecké vojenské operácie na severe Sýrie.

Podľa denníka Hürriyet ale útočník nespáchal masaker z ideologických dôvodov, ale pre finančnú odmenu 150-tisíc dolárov. To podľa polície potvrdzuje aj spôsob útoku. Nešlo o samovražedný atentát, útočník mal záujem utiecť do bezpečia.

V prvých hodinách nového roka najprv zastrelil policajta a civilistu pred klubom, potom vtrhol dovnútra a bezhlavo strieľal na návštevníkov, ktorých tam bolo približne 600. Klub Reina často navštevovali miestne celebrity vrátane spevákov, hercov a športovcov.

 


Manželka vraj nič netušila

Krátko po útoku zadržala turecká polícia Mašaripovovu manželku a tiež ďalších členov jeho rodiny. Žena údajne uviedla, že sa o streľbe dozvedela až z televízie a že nevedela o tom, že jej manžel je teroristom IS alebo sympatizantom tejto organizácie.

Po útoku Mašaripov dorazil za svojou ženou a deťmi, ale hneď zobral svojho štvorročného syna a zmizol s ním. "Rozlúčili sme sa a on opustil dom," povedala žena pri policajnom výsluchu.

Turecké úrady minulý týždeň uviedli, že páchateľ útoku je zrejme príslušník ujgurskej národnostnej menšiny, ktorá žije prevažne v nepokojnej provincii Sin-ťiang na západe Číny. Okrem Číny Ujguri žijú aj vo viacerých štátoch strednej Ázie a v Turecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok