Zomrel astronaut s česko-slovenskými koreňmi Eugene Cernan

TA3 ČTK TASR
16.1.2017 22:11

Vo veku 82 rokov zomrel americký kozmonaut Eugene Cernan, posledný človek, ktorý vstúpil na povrch Mesiaca.

O úmrtí muža, ktorý bol v kozme celkovo trikrát, informoval americký Národný úrad pre letectvo a vermír. Posledné chvíle svojho života strávil v kruhu rodiny. Cernan mal česko-slovenských predkov.

"Sme zarmútení stratou bývalého astronauta NASA Eugenea Cernana, posledného muža, ktorý vstúpil na Mesiac," uviedol úrad na svojom twitterovom konte.

Eugen Cernan absolvoval vesmírne misie na palube kozmických lodí Gemini 9, Apollo 10 a velil misii lode Apollo 17. Spolu s Harrisonom Schmittom strávil v decembri 1972 na mesiaci 75 hodín a absolvoval tri vychádzky. Mimo kabíny strávil rekordných 22 hodín a štyri minúty. Stal sa tak v poradí 11. človekom na Mesiaci.

O dva roky sa vypravil do Československa, kde priviezol vlajku, ktorú mal so sebou na Mesiaci. V roku 2001 v južných Čechách prežil pád armádneho vrtuľníka, v ktorom cestoval s Vladimírom Remekom. Cernan sa v narodil v roku 1934 v Chicagu. Z otcovej strany Čerňanovci pochádzajú z Vysokej na Kysucou, pričom do USA odišli v roku 1903, predkovia Cernanovej matky pochádzajú z Čiech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok