Danko pohrozil lyžiarskej asociácii zastavením financovania

TA3 TASR
16.1.2017 13:24

Predseda parlamentu Andrej Danko pohrozil vedeniu Slovenskej lyžiarskej asociácie zastavením financovania. Vyhlásil to po stretnutí s reprezentantkou v alpskom lyžovaní Veronikou Velez-Zuzulovou, jej otcom Timotejom Zuzulom a otcom Petry Vlhovej Igorom Vlhom. Prezident SLA František Repka tvrdí, že takýto krok by bol bolestivý pre všetky strany.

Jediní ignorujú ministerstvo

Pondelňajšiemu stretnutiu predchádzali spory SLA s oboma poprednými reprezentantkami ohľadom "Štatútu reprezentanta", ktorý obe tesne pred Vianocami odmietli podpísať. Danko zároveň upozornil, že vedenie asociácie ešte stále neupravilo svoje stanovy podľa novely zákona o športe a tak mu hrozí zastavenie financovania.

"Slovenská lyžiarska asociácia je jediná, ktorá ignoruje ministerstvo školstva pri zosúladení stanov a vnútorných mechanizmov a dnes nastáva prvýkrát v histórii slovenského športu, že môže dôjsť k zastaveniu priameho financovania SLA. Máme nový zákon o športe, ktorého jednou zo zásadných ambícii bolo, aby zväzy neboli odtrhnuté od reality, aby sme ich nútili k hospodárnemu nakladaniu, aby sme mali reálnu možnosť v prípade, keď príde k zlyhaniu financovania, že môžeme priamo financovať športovcov a kluby," povedal Danko.

Možnosť sledovať využitie financií

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan vysvetlil, že z pohľadu jeho rezortu mu vadí systém delegovania zástupcov do orgánov: "My tam máme problémy najmä s kľúčom, ktorým sa delegujú ľudia na valné zhromaždenie. SLA z nášho pohľadu nemá zosúladené stanovy so zákonom o športe, čo môže vyvolať po 31. januári tie dôsledky, že SLA nebude financovaná," uviedol. Jeho ministerstvo sa na stretnutí koncom roka s vedením SLA dohodlo na ďalších rokovaniach na úrovni expertov, aby sa problémy vyriešili, no predstavitelia asociácie na dva termíny neprišli. Ak sa do konca januára nezosúladia, prídu o 250.000 eur. "Do 31. januára posielame jednotlivým uznaným zväzom 25% z celkovej ročnej sumy, ktorá sa vypočítava podľa vzorca. V ich prípade je to 250.000 eur," povedal Plavčan.

Podľa jeho slov priniesla novela zákona o športe možnosť transparentnejšie sledovať využitie finančných prostriedkov jednotlivými subjektmi. "Zväzy môžu maximálne 15% použiť na administratívu a aspoň 35% na podporu mládeže a mladých športovcov, takže práve táto novela navádza na lepšie hospodárenie. Akonáhle dôjde k zlyhaniu zo strany zväzu, máme iné mechanizmy, aby sme vedeli podporiť športovcov a športové kluby," povedal. Spolu s Dankom tak ubezpečili, že športovcom nehrozí, že by ostali bez finančnej podpory.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu bude v najbližšej dobe riešiť aj samostatný "Štatút reprezentanta", s cieľom pripraviť vzorový návrh pre všetky asociácie a zväzy. "Na budúci týždeň bude prvýkrát zasadať novozvolená rada ministra pre šport, na ktorej bude predložený návrh o vzorovom štatúte reprezentanta. Bude to významný počin, aby sme to zosúladili, pretože zákon o športe hovorí aj o percentuálnom podiele finančných prostriedkov na športovú reprezentáciu," dodal Plavčan.

Stretnutie po vyhrotení sporu

Spoločné stretnutie inicioval Danko po tom, čo sa koncom decembra opäť vyhrotil spor medzi vedením SLA a Velez-Zuzlovou a Vlhovou. Predsedníctvo SLA žiadalo lyžiarskych reprezentantov, aby podpísali "Štatút reprezentanta" do 27. decembra, Zuzulová i Vlhová pritom boli v tom čase pretekársky vyťažené a zároveň nesúhlasili s podmienkami takejto zmluvy.

Na ich stranu sa postavil aj chodecký olympijský víťaz a Športovec roka 2016 Matej Tóth v mene celej komisie športovcov Slovenského olympijského výboru. Olympijský výbor sa zároveň ponúkol ako mediátor v spore a 11. januára prebehlo na jeho pôde stretnutie SLA i otcov oboch špičkových slovenských reprezentantiek. Oba tábory sa zhodli, že je potrebné, aby športovci mohli bezproblémovo dokončiť naplno rozbehnutú súťažnú sezónu a zároveň aby sa po jej skončení mohli systémovo nastaviť vzťahy medzi SLA a reprezentantmi do budúcnosti.

"Toto stretnutie bolo iniciované mnou a musím povedať, že Zuzulovci a Vlhovci sa trošku viac zastávali asociácie, ako som na ňu nastavený ja. Ako predseda SNS som zodpovedný za dva rezorty, ktoré zhodou okolností zodpovedajú aj za prípravu športu. V prvom rade som povedal, že vyhlasujem vojnu všetkým špekulantom v športe, ktorí sa zažrali do funkcií a zo zväzov si urobili svoje lobby. Preferujú svoje deti, cestujú na olympiádu, či treba alebo netreba, ignorujú niektoré podujatia. Nemôže to byť donekonečna tak, že peniaze do športu idú, ale strácajú sa na administratíve, nečitateľnosti," zdôraznil Danko.

Predseda NR SR upozornil, že podobný postup bude platiť aj v prípade ďalších športových zväzov, ktoré nebudú mať zosúladené stanovy a nebudú plniť svoje povinnosti: "Toto nie je nejakým výkrikom a vyhrážkou SLA, ale malo by to byť jasným odkazom všetkým asociáciám a zväzom, že štát nebude len tak posielať peniaze a bude oveľa dôslednejšie kontrolovať vynakladanie finančných zdrojov týchto zväzov. Ak bude zdokladované nehospodárne vynakladanie, ak nebudú zosúladené stanovy a predpisy, štát sa nebude s nikým okolkovať. Chcem zadeklarovať silnú a pevnú ruku štátu v podobe toho, že pôjdeme do dôsledkov voči každému, kto si neplní povinnosti, ktoré stanovuje zákon."

Danko zároveň poďakoval obom reprezentantkám, ich otcom i celým tímom za vzornú reprezentáciu Slovenska a zaželal im veľa úspechov do ďalších rokov. "Výkony Zuzulovej a Vlhovej v poslednej dobe si neskutočne vážim a ako predstaviteľ štátu som povinný urobiť všetko pre to, aby sa cítili komfortne pri reprezentácii štátu. Chcem sa im poďakovať za vzornú reprezentáciu," uviedol.

Za lyžiarky si zobrala slovo Veronika Velez-Zuzulová. "Chcem sa poďakovať pánovi predsedovi za toto pozvanie, ktoré si nesmierne vážim aj preto, že je to také poďakovanie za prácu, ktorú sa snažíme s Peťou vykonávať čo najlepšie. Mala som z toho veľmi príjemný pocit, takéto stretnutia neabsolvujem každý týždeň. Bolo to niečo nové," uviedla.

Repka: My nechceme žiadnu vojnu

Na pondelňajší brífing zareagoval prezident SLA František Repka v stanovisku. V ňom zdôraznil, že zastavenie financovania by bolo bolestivé pre všetky strany a upozornil, že asociácia zverejnila kompletné financovanie.

"Ak štát k takémuto kroku pristúpi, budeme sa musieť podľa toho zariadiť. No už teraz môžeme povedať, že to bude bolestivé riešenie pre všetky strany. Do celého sporu vstupuje množstvo ľudí, ktorí o problematike nič netušia. My nechceme žiadnu vojnu, práve naopak. Sme na naše reprezentantky hrdí a tešíme sa z ich úspechov. Žiadne polená nikomu pod nohy nehádžeme, hoci niekto sa snaží tento dojem neustále živiť. V celom spore ide ako to väčšinou býva o peniaze. My sme financovanie zverejnili do posledného centu, pýtať sa teraz treba druhej strany," napísal v stanovisku.

Repka sa vyjadril osobitne aj k vyjadreniam Danka: "Sme toho názoru, že šport by sa nemal miešať s politikou a už vôbec nie na vytĺkanie politických bodov a lacné PR. Pán Danko by mal skôr odpovedať na otázku, prečo toleruje na kľúčovej pozícii v rezorte školstva človeka, ktorý je v jasnom konflikte záujmov, keďže figuruje ako žalobca v niekoľkých súdnych sporoch proti SLA a zároveň rozhoduje o tom, či stanovy SLA sú v poriadku a zároveň či a koľko dostane tá istá SLA od štátu peňazí. Opýtajte sa ho aj na športové centrum, ktoré sa má stavať v Banskej Bystrici..."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok