ONLINE: Nový sneh komplikuje dopravu, hlásia viaceré nehody

TA3 SITA TASR
12.1.2017 10:43

Veľkú časť Slovenska opäť trápi sneženie a nový napadaný sneh. Na severe bolo neprejazdných niekoľko ciest, v hlavnom meste a jeho okolí opäť hlásili meškanie spojov hromadnej dopravy. Situáciu s vami sledujeme online.

ONLINE: Nový sneh komplikuje dopravu, hlásia viaceré nehody
SITA

Online sme ukončili.

17:15 V obci Zádiel v okrese Košice - okolie hasiči odstraňovali ľadové kryhy z miestneho potoka. Tie totiž upchali priepusty pod mostíkmi a voda ohrozovala rodinné domy.

"Voda v potoku zamrzla, neodpustila sa. Postupne sa to navyšovalo a keďže nebol žiaden odmäk, nevrátilo sa to do pôvodného stavu. Nabralo to takú výšku, že keby sme počkali do popoludnia, vodu by sme mali už v dedine na ceste, začala obmývať jeden z rodinných domov a ďalšie ohrozovala," povedal starosta obce Zádiel Július Nehoda.

17:02 V Turci pre mimoriadnu udalosť vyhlásilo zvýšenú povodňovú aktivitu 9 obcí. Podobnú situáciu vodohospodári nezažili tridsať rokov a čo sa bude diať v najbližších dňoch, nevedia odhadnúť.

13:45 Prímestské autobusové linky v okolí hlavného mesta už nejazdia s výrazným meškaním. "Meškania sa podstatne znížili, sú okolo piatich, maximálne desiatich minút," informovala Eva Vozárová, hovorkyňa dopravcu, zabezpečujúceho regionálne autobusové linky v Bratislavskom kraji.

Zároveň však naznačila, že stav sa opäť môže zhoršiť v súvislosti s popoludňajšou dopravnou špičkou. "Očakávame zhoršenie okolo 15.00 h," uviedla predpoklady dopravcu.

13:25 Na Hrobákovej ulici v bratislavskej mestskej časti Petržalka odstraňujú poruchu na vodovodnom potrubí, ktorú spôsobili mrazy. V tejto lokalite ľuďom vodu odstavili, k dispozícii majú cisterny.

Podľa hovorcu by mali chybu do večera odstrániť. Porucha na potrubí je aj na petržalskej Haanovej ulici, v domácnostiach však voda obyvateľom tečie a nepotrebovali ich zásobovať cisternami.

12:30 Sneženie a s ním súvisiace nepriaznivé podmienky sa na cestách v Bratislavskom kraji podpísali dosiaľ pod sedem dopravných nehôd a 20 škodových udalostí.

Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave sa obrátil na vodičov so žiadosťou, aby na cestách zvýšili opatrnosť a svoju jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky. Polícia apeluje aj na chodcov, aby sa pred vstupom na vozovku presvedčili, že svojím pohybom po nej neohrozia seba ani ostatných účastníkov cestnej premávky.

11:10 Troch ľahko zranených si vyžiadala ranná nehoda v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Do autobusu, ktorý stál pre škodovú udalosť s osobným autom, následne zozadu narazil vodič Audi.

10:30 Horské priechody Donovaly a Šturec sú neprejazdné pre nákladné vozidlá nad desať metrov dĺžky. Dôvodom je husté sneženie.

10:25 Nočné sneženie v hlavnom meste i jeho okolí spôsobilo komplikácie na cestách. Následkom je i výrazné meškanie spojov verejnej dopravy. Prímestské autobusové linky napríklad prichádzajú do hlavného mesta s oneskorením, ktoré dosahuje desiatky minút.     

"Najhoršia situácia je v smere od Šamorína, Malinova a Ivanky pri Dunaji, kde od rána až do týchto chvíľ dosahujú meškania 60 až 100 minút," priznala Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, zabezpečujúcej v Bratislavskom kraji regionálnu autobusovú dopravu. "V smere od Senca je zdržanie 50 až 90 minút, z Pezinka prichádzajú prímestské autobusové linky so 40 až 60 minútovým zdržaním. Najmenšie, i keď aj v tomto prípade výrazné zdržanie zaznamenávame pri linkách v smere od Stupavy, kde oneskorenie dosahuje 15 až 30 minút," dodala Vozárová.     

Komplikovaná je i situácia v samotnom hlavnom meste. Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová informovala, že bratislavská MHD premáva na všetkých linkách. "Avšak vzhľadom na priepustnosť komunikácií a svetelne riadených križovatiek zaznamenávame výrazné zdržanie spojov,“ uviedla hovorkyňa. Štátny portál www.odoprave.info približuje, že v súčasnosti je výrazne spomalená doprava najmä vo východnej časti hlavného mesta a prístupoch do Bratislavy z lokalít na východ od Bratislavy.

10:20 Cesty na území Žilinského kraja sú zjazdné, na horskom priechode Makov regulujú dopravu policajti a na horskom priechode Svrčinovec je zhustená premávka.

Diaľnice sú podľa cestárov mokré, miestami s jednocentimetrovou kašovitou vrstvou snehu a na rýchlostných cestách je kašovitá vrstva snehu tri centimetre. Na cestách I. triedy je kašovitý, miestami čerstvý alebo utlačený sneh od dvoch do piatich centimetrov. Na cestách II. triedy je čerstvý, miestami kašovitý alebo utlačený sneh od dvoch do desiatich centimetrov, na cestách III. triedy je čerstvý, miestami kašovitý alebo utlačený sneh od dvoch do piatich centimetrov.

V Žilinskom kraji sú celú zimu pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov zatvorené horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou nesmú v zime jazdiť kamióny nad 7,5 tony. Pre vozidlá dlhšie ako desať metrov je celú zimu zatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

10:10 Na celom území Slovenska sa môžu tvoriť miestami snehové jazyky a záveje. Pred ich tvorbou vystríha Slovenský hydrometeorologický ústav. Jeho výstraha prvého, najnižšieho stupňa platí až do piatka večera.     

Meteorológovia tiež upozornili na vietor, ktorý fúka na hrebeňoch najvyšších slovenských hôr. Krátkodobo môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 25 až 31 metrov za sekundu (90 až 115 km/h). Aj v tomto prípade ide o výstrahu prvého, najnižšieho stupňa. V piatok sa k týmto dvom nepriaznivým faktorom pridá i sneženie vo východnej časti Slovenska a riziko poľadovice na západe krajiny.

10:00 Cesty v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sú zjazdné, vozovky sú prevažné mokré, miestami sa vyskytuje sneh do troch centimetrov. V dôsledku silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v oblasti Starej Ľubovne tvoria snehové jazyky a záveje.     

Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení. Vo Vysokých Tatrách je utlačená vrstva snehu do piatich centimetrov a na horskom priechode Magura sa miestami vyskytuje utlačený sneh do troch centimetrov.

09:30 Povrchy vozoviek na Slovensku, najmä na severe, pokrýva ráno čerstvo napadaný sneh. V dôsledku poveternostných podmienok a dopravnej nehody boli neprejazdné už dve cesty v Dolnom Kubíne a okolí.

V dolnokubínskej mestskej časti Kňažia sa po 6.00 h stala podľa neho dopravná nehoda štyroch motorových vozidiel, cesta I/59 bola v dôsledku toho úplne neprejazdná. Vodiči pre neupravenú vozovku neprešli ani úsekom medzi Zázrivou a Terchovou, cesta III/583 bola neprejazdná pre všetky motorové vozidlá. Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov na severnej diaľnici D1 medzi Liptovským Mikulášom a Popradom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok