Trump: Rusko bude viac rešpektovať našu krajinu, keď ju budem viesť

TA3 ČTK
11.1.2017 18:37

Priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina prezident USA nepovažuje za chybu ale za bonus. Donald Trump to vyhlásil na tlačovej konferencii v New Yorku.

Voči Rusku nemá záväzky

Trump už počas volebnej kampane neskrýval záujem o zlepšenie vzťahov s Moskvou, ktoré sa v závere éry jeho predchodcu Baracka Obamu ocitli na mrazivej úrovni. Prezidentove proruské sympatie, rovnako ako kritické poznámky na adresu NATO, vyvolali údiv aj obavy v metropolách spojencov a optimistické očakávania v Moskve.

Voči Rusku Trump nemá žiadne záväzky, uviedol na tlačovej konferencii. S Ruskou federáciou ho nespájajú žiadne zmluvy ani pôžičky. V rokovaní s ruským prezidentom bude vraj Trump úspešnejší ako bola jeho volebná súperka Hillary Clintonová.

"Rusko bude teraz Spojené štáty rešpektovať viac, ako za vlády ktoréhokoľvek iného amerického prezidenta," dodal Trump. Úcta všetkých krajín sveta voči USA bude podľa neho väčšia, ako bola za predchádzajúcej vlády Baracka Obamu. Ruský prezident Vladimir Putin sa do hackerských útokov nemal púšťať, konštatoval Trump. Budúci prezident neverí, že sa k nim Rusko opäť uchýli.

Pripustil, že za útokmi bolo Rusko

Trump prvýkrát pripustil, že za predvolebnými hackerskými útokmi na server Demokratickej strany USA stálo Rusko. "Myslím, že za tým bolo Rusko," povedal Trump podľa spravodajskej stanice CNN. Dodal, že Rusko nie je jedinou krajinou, ktorá podniká kybernetické útoky na ciele Spojených štátov. Amerických demokratov zároveň obvinil z nedostatočnej ochrany svojich serverov.

Novozvolený americký prezident reagoval na správy amerických médií, podľa ktorých naňho ruská rozviedka zhromaždila kompromitujúci materiál osobnej aj finančnej povahy. Podľa nepotvrdených informácií tajných služieb USA, na ktoré sa médiá odvolávajú, chcela Moskva Trumpa v budúcnosti vydierať. Kremeľ toto obvinenie poprel.


Firmy povedú synovia

Trump potvrdil, že kontrolu nad jeho obchodnými spoločnosťami prevezmú po jeho nástupe do Bieleho domu dvaja synovia. Na tlačovej konferencii s vyše 300 novinármi ukázal na kopy dokumentov na stole v prednej časti pódia a povedal, že podpísal "odovzdanie úplnej kontroly" nad firmami do rúk svojich synov Donalda Trumpa ml. a Erica Trumpa. Urobil tak podľa svojich slov preto, aby zabránil konfliktu záujmov, keď sa stane prezidentom. "Spoločnosť budú riadiť Don a Eric," potvrdil Trump.

Novozvolený šéf Bieleho domu už v minulosti prisľúbil, že ešte pred nástupom do úradu 20. januára odstúpi rodinné realitné impérium. Doteraz sa podieľal na vlastníctve alebo riadení približne 500 spoločností, ktoré tvoria Trump Organization.

Trump usporiadal tlačovú konferenciu pôvodne preto, aby vysvetlil, ako pôsobenie v prezidentskej funkcii oddelí od svojich rozsiahlych medzinárodných podnikateľských záujmov a aktivít. Už skôr povedal, že to bude "jednoduché a veľmi prosté" riešenie.

Chce postaviť múr

Trump na tlačovej konferencii tiež prisľúbil, že zruší reformný zákon dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu o zdravotnej starostlivosti, nazývaný Obamacare, a takmer súčasne ho nahradí inou zdravotníckou reformou. Odmietol tak postoj niektorých republikánov v Kongrese, ktorí sa obávajú, že uponáhľanie postupu v tejto záležitosti spôsobí problémy.

"Zákon (Obamacare) bude zrušený a nahradený. V podstate to prebehne súčasne," povedal Trump a dodal, že oba ciele uskutoční v ten istý "týždeň, deň alebo dokonca hodinu".

Trump znovu vyhlásil, že postaví protiprisťahovalecký múr na južnej hranici USA a Mexiko zaň zaplatí. Avšak bránil svoje rozhodnutie požiadať Kongres, aby stavbu múru na začiatku zafinancoval. "Postavíme múr," zdôraznil a vysvetlil, že nechcel čakať rok a pol, kým sa skončia rokovania s Mexikom, ako za múr zaplatí. "Mexiko... nás určitou formou odškodní."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok