Ruskí tajní vedia skompromitovať Trumpa, tvrdia zdroje CNN

TA3 ČTK TASR
11.1.2017 08:08

Americké tajné služby predložili podľa stanice CNN budúcemu prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi tajné dokumenty. Ruské tajné služby podľa dokumentov tvrdia, že na budúceho šéfa Bieleho domu zozbierali kompromitujúce materiály osobného i finančného charakteru. Trump to na sociálnej sieti Twitter označil za hon na čarodejnice, popierajú to aj Rusi.

Súčasť dokumentov o zásahoch Moskvy

Informácie o údajných kompromitujúcich materiáloch v rukách ruských tajných služieb predložili americkí spravodajcovia podľa CNN minulý týždeň Trumpovi, ale aj súčasnému prezidentovi Barackovi Obamovi ako súčasť dokumentov, ktoré sa týkali údajných zásahov Moskvy do minuloročných amerických prezidentských volieb.

Podľa CNN americký Federálny úrad pre vyšetrovanie teraz preveruje dôveryhodnosť týchto tvrdení, ktoré sú údajne založené hlavne na informáciách z ruských zdrojov. Američanom ich vraj dodal bývalý zamestnanec britských tajných služieb, ktorého považujú za dôveryhodného. Najať ho mali Trumpovi republikánski stranícki rivali a potom Demokratická strana. FBI sa podľa agentúry Reuters odmietla k správe CNN vyjadriť.

Exšéf tajných: Je to lož

Bývalý riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Nikolaj Kovaľov označil správy o materiáloch za lživé. "Kompromitujúce materiály samozrejme neexistujú," uviedol Kovaľov pre agentúru Interfax. Podľa západných médií sa Rusko zbieraniu kompromitujúcich materiálov o Trumpovi začalo venovať, keď do Moskvy cestoval ešte ako organizátor súťaží krásy. Kovaľov však v súvislosti s tým položil otázku. "Koho by to zaujímalo, zbierať informácie o organizátorovi súťaže krásy? Také praktiky, podľa mojich skúseností, v Rusku nepestujeme," vyhlásil Kovaľov.

Uviedol, že zo svojej praxe si nepamätá "takéto úsilie vyvinuté po všetkých možných linkách v snahe niekoho kompromitovať".
"Mám pocit, že administratíva (odstupujúceho prezidenta USA Baracka) Obamu vrhla všetky sily na kompromitáciu víťaza volieb a myslí si, že v tomto boji účel svätí prostriedky," poznamenal Kovaľov, ktorý je momentálne poslancom Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Upozornil však, že "je prinajmenšom nekorektné" zaťahovať do vnútropolitických boja v USA aj Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok