Vlhová skončila v Maribore tesne za pódiom, Zuzulová vypadla

TA3 TASR
8.1.2017 16:29

Petra Vlhová obsadila v slalome Svetového pohára v Maribore štvrté miesto a Veronika Velez-Zuzulová v 1. kole vypadla. Až v šiestej sezónnej súťaži medzi husto uloženými bránkami tak pódium neobsadilo slovenské lyžovanie.

Vlhová skončila v Maribore tesne za pódiom, Zuzulová vypadla
SITA/AP

Shiffrinová si posilnila vedenie

Za víťaznou 21-ročnou Američankou Mikaelou Shiffrinovou jej vrstovníčka Vlhová zaostala 41 stotín. Shiffrinová triumfovala po záhrebskej pauze, kde ju na najvyššom stupni vystriedala Velez-Zuzulová. Skúsená 32-ročná Slovenka mala nábeh na podobný triumf aj v Maribore, čomu nasvedčovali prvé dve tretiny trate 1. kola.

Druhé kolá má výborné a v MAribore naopak v tejto fáze súťaže nešla vo svojej koži Shiffrinová, rýchlejšie od top-favoritky boli viaceré pretekárky na čele s Vlhovou. Američanke to však v súčte s prvým kolom stačilo na 26. triumf kariéry a siedmy v tejto zime, pričom v slalome vyhrala 5 zo 6 podujatí.

Druhá skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová (+0,19 s), tretia Frida Hansdotterová zo Švédska (+0,31). "Každé preteky sú odlišné. V tréningu sa snažím pracovať rovnako na slalome aj obrovskom slalome, čo je v mojom prípade zmena v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami. Dnes som nepodala najlepší výkon a o to som radšej, že som uspela. Dnes to nevyšlo Veronike Velez-Zuzulovej, minule mne a pokračuje náš súboj o malý glóbus. Dnes som získala výhodu a to je dôležité, lebo Veronika je fakt dobrá," vyhlásila víťazka na tlačovej konferencii.

Shiffrinová si posilnila svoje vedúce postavenie v disciplíne i v celkovej klasifikácii. V slalome sa Velez-Zuzulová drží na druhej priečke a Vlhová je štvrtá, obe Slovenky sa pohodlne držia aj v prvej desiatke celkového poradia, pretože slalomy tvoria tretinu odjazdených súťaží.

Vlhová vníma rezervy

Mariborský slalom ako najmenej vydarený zo slovenského pohľadu nasledoval päť dní po tom, ako obe elitné reprezentantky predviedli grandiózne double v Záhrebe. Teraz v prebiehajúcej zime prvýkrát vypadla Velez-Zuzulová, keď na oboch medzičasoch 1. kola viedla. Hoci ju trápila choroba a silný kašeľ, na medzičasoch mala na Shiffrinovú náskok štyri, resp. osem stotín. V dolnej časti však vošla do zatvorenej bránky príliš nízko, stratila rovnováhu a jej pokus vrátiť sa do línie žrdí bol márny.

Vlhová, ktorej tréner Livio Magoni vytýčil trať prvého kola, sa zaradila po prvej časti na priebežnú štvrtú pozíciu s odstupom 0,48 sekundy na Shiffrinovú. V druhom dupla na plyn až po prvom medzičase a hoci iba stotinku zaostala za najrýchlejším časom kola, rozhodovali stotinky a celosezónny fakt, že najlepšie slalomárky sezóny si dokážu v každej súťaži svoje pozíciu udržať. Vlhovej tak k stupňom chýbala desatina.

"Nie je to na zahodenie, ale bola som veľmi blízko k pódiu, takže ma to mrzí. Nič sa nedá robiť, som rada aj za štvrté miesto. Chýbalo mi k tomu viac v prvom kole, najmä na začiatku tam boli rezervy. Ani v druhom kole som hore nevedela zrýchliť, ale potom to už išlo dobre a keď som prišla do cieľa, tak som si myslela, že by to mohlo na pódium stačiť," konštatovala v cieli Vlhová.

Výsledky slalomu SP v Maribore:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,61 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,19 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,31, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +0,41, 5. Nina Lösethová (Nór.) +0,88, 6. Šárka Strachová (ČR) +1,34, 7. Ana Buciková (Slovin.) +1,48, 8. Bernadette Schildová (Rak.) +1,52, 9. Chiara Costazzová (Tal.) +1,84, 10. Ilka Štuhecová (Slovin.) +1,85, ... Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) vypadla v 1. kole

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok