Kampaň, ktorá mala ovplyvniť voľby, vraj nariadil sám Putin

TA3 ČTK
6.1.2017 23:01

Kampaň, ktorá mala ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v Spojených štátoch, nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Jej cieľom bolo podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovú.

Chceli zdiskreditovať Clintonovú

K tomuto hodnoteniu dospeli americké tajné služby v správe o ruskom zasahovaní do amerických volieb, ktorej odtajnené časti zverejnili. Moskva doteraz obvinenia z ovplyvňovania amerických volieb popierala. "Vyhodnotili sme, že Putin a ruská vláda dávali jasnú prednosť novozvolenému prezidentovi Trumpovi," píše sa v správe tajných služieb USA.

"Taktiež sme vyhodnotili, že Putin a ruská vláda sa usilovali o to pomôcť zvolenému prezidentovi Trumpovi v jeho šanciach na zvolenie, ak to bude možné, tým, že zdiskreditujú ministerku Clintonovú," píše sa tiež v úvode správy. Tajné služby zároveň dodávajú, že konkrétne s týmto úsudkom súhlasia všetky tri agentúry - Ústredná spravodajská služba, Federálny úrad pre vyšetrovanie i NSA.

Šírili falošné informácie

Americké tajné služby v správe ďalej uvádzajú, že množstvo ruských aktivít bolo v poslednej dobe oveľa väčšie ako v predchádzajúcej dobe. "Ruské spravodajské služby podnikli kybernetické operácie proti cieľom spojeným s prezidentskými voľbami v roku 2016. Boli medzi nimi ciele spojené s oboma hlavnými politickými stranami," píše sa v správe.

Tajné služby USA už skôr uviedli, že hackerské útoky, ktoré zasiahli do amerických prezidentských volieb, poškvrnilo ruské vedenie. Rusi podľa šéfov tajných služieb tiež šírili falošné informácie na sociálnych sieťach a na internete, aby vyvolali zmätok a pochybnosti, a oslabili tak Západ. Časť správy o ruskom zasahovaní do amerických volieb bola odtajnená krátko po stretnutí Donalda Trumpa s predstaviteľmi tajných služieb.

Trump po stretnutí uviedol, že žiadne hackerské útoky z Ruska, Číny či odinakiaľ nijako neovplyvnil výsledok prezidentských volieb v Spojených štátoch. Moskva dôsledne popiera všetky obvinenia, že by sa za pomoci počítačových pirátov a krádežou elektronických dokumentov pokúšala ovplyvniť minuloročné americkeé prezidentské voľby v prospech súpera demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok