Fico zhodnotil predsedníctvo, za najväčší prínos označil bratislavský proces

TA3 TASR
2.1.2017 18:11

Môžem s plnou vážnosťou skonštatovať, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo naozaj úspešné. Slovenský premiér Robert Fico to vyhlásil na tlačovej konferencii venovanej jeho hodnoteniu.

Súhlasila aj opozícia

"Bolo úspešné vo všetkých rozmeroch a túto úspešnosť nepotvrdzujeme my svojimi vyhláseniami, ale potvrdili ho všetci najvyšší predstavitelia EÚ, členské štáty EÚ a čo je dôležité, veľmi pozitívne ohlasy boli v mediálnej oblasti a dokonca aj slovenská opozícia skonštatovala, že to bolo štandardné predsedníctvo, čo vnímame ako jednotku s troma hviezdičkami, ak takéto vyhlásenie na adresu vlády SR urobí slovenská opozícia," zhodnotil slovenský premiér.

Za najvýznamnejší výsledok predsedníctva považuje slovenský premiér začatie bratislavského procesu. "Myslím si, že bratislavský proces ako taký už vstúpil do moderných dejín európskej politiky, pretože sa používa ako začiatok procesu sebareflexie EÚ, ktorá musela prísť po rozhodnutí britských voličov opustiť EÚ," uviedol.

Efektívna solidarita

Za druhý významný moment označil posun v pohľade na migráciu, v ktorej ocenil koncept efektívnej solidarity. "Ak tento koncept nerozpracujeme, EÚ nebude mať v roku 2017 žiadny efektívny nástroj na riešenie problémov, ktoré prináša migračná kríza," zdôraznil, pričom zároveň upozornil na to, že tzv. povinné kvóty dočasného charakteru v roku 2017 končia.

Taktiež vyzdvihol rýchlosť schválenia rozpočtu na rok 2017, dosiahnutie konsenzu pri Parížskej dohode o klimatických zmenách, ocenil Európsku pobrežnú a pohraničnú stráž, ale i Dohodu o voľnom obchode s Kanadou. "Za mimoriadne pozitívnu správu považujem to, že plánovaný rozpočet na slovenské predsedníctvo vo výške 70 miliónov eur ani zďaleka nebol vyčerpaný, naopak došlo k úsporám, ktoré sú dnes vyššie ako 14 miliónov eur," konštatoval Fico.

Stovky podujatí

Minister Lajčák uviedol, že v Bratislave sa konalo 20 ministerských podujatí, viac ako 180 podujatí na expertnej úrovni a k tomu šesť podujatí parlamentnej dimenzie.

"Okrem toho v Bruseli bolo 53 ministerských rád, ktorým predsedali naši ministri a bolo viac ako 1200 pracovných skupín, ktoré viedli naši diplomati. V Bratislave sa na podujatí predsedníctva zúčastnilo takmer 26.000 ľudí z toho 833 na ministerskej a vyššej úrovni, 1521 zahraničných novinárov. Mali sme 60 návštev z inštitúcií EÚ," bilancoval minister Lajčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok