Prvú univerzitnú komunitnú záhradu založí Univerzita Komenského

TA3 SITA
2.1.2017 12:11

Univerzita Komenského v Bratislave vybuduje tento rok prvú univerzitnú komunitnú záhradu na Slovensku. Ide o projekt Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, ktorý vznikne v areáli fakulty na bratislavských Mlynských luhoch 4.

Prvú univerzitnú komunitnú záhradu založí Univerzita Komenského
UK v Bratislave

Najmä pre študentov a zamestnancov

Záhrada má slúžiť najmä študentom a zamestnancom Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, informovala hovorkyňa UK Andrea Földváryová.

Vytvorenie prvej komunitnej univerzitnej záhrady na Slovensku je totiž úzko spojené s výučbou, konkrétne s kurzom komunitná psychológia, ktorý fakulta sociálnych a ekonomických vied ponúka svojim študentom v letnom semestri 2016/ 2017.

Záhrada sa v súčasnosti plánuje a práce na jej vzniku sa začnú na jar. O tom, čo v komunitnej záhrade vyrastie, rozhodnú samotní študenti a zamestnanci fakulty. Vznik záhrady sa financuje z viacerých grantov, hlavný vklad však prinesie práca dobrovoľníkov.

Vlastné ovocie aj bylinky

Cieľom komunitných záhrad je poskytnúť určitej komunite možnosť dopestovať si vlastné ovocie, zeleninu či bylinky. Zároveň skrášľujú prostredie kvetinami a ponúkajú priestor na oddych.

Komunitné záhrady poskytujú okrem prístupu k spoločne dopestovanej úrode aj možnosť podieľať sa na tvorbe a údržbe záhrady a ďalších činnostiach v nej, prostredníctvom ktorých sa budujú a upevňujú vzťahy v komunite i vzťahy k životnému prostrediu, zdôraznila Andrea Földváryová.

"Projekt ponúka jedinečné možnosti pre kultúrne i spoločenské podujatia, vzdelávacie a výskumné aktivity, ako aj priestor pre pasívny aj aktívny oddych zamestnancov i študentov priamo v areáli univerzity," uviedla autorka projektu Júlia Kanovská Halamová z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK. Halamová prišla s myšlienkou vybudovania záhrady v roku 2014 a v nasledujúcich dvoch rokoch sa projekt pripravoval.

Vzdelanie a výskum

Projekt komunitnej záhrady je podľa dekanky Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK Lucie Mokrej jedným zo spôsobov, ako na fakulte prepájajú vzdelávanie s výskumom a aplikujú v lokálnej komunite medzinárodne uznávaný výskum.

Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta víta iniciatívu Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK nielen ako botanik, ale aj ako hlava univerzity. "Pretože takéto spoločné dielo dáva užitočným a príťažlivým spôsobom možnosť zušľachtenia nášho pracovného, študijného i životného prostredia, ale poskytuje aj priestor na živú bezprostrednú komunikáciu a spoločné i spoločenské aktivity, ktorých v dobe populárneho trávenia času na internete a sociálnych sieťach nikdy nie je dosť," cituje tlačová správa rektora UK.

Mičieta by bol rád, "ak sa tento pozitívny príklad stane úspešnou komunitnou premiérou a motiváciou pre ďalšie univerzitné, ale aj mimouniverzitné kolektívy na Slovensku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok