Francúzsko je v pozore, obáva sa možných teroristických útokov

TA3 čtk
24.12.2016 19:12

Vo Francúzsku stále hrozí teroristický útok, ale o žiadnej konkrétnej hrozbe v čase Vianoc sa nevie. Povedal to riaditeľ francúzskej polície Jean-Marc Falcone. V rozhovore pre denník Journal du Dimanche ale pripustil, že nebezpečenstvo je teraz obzvlášť vysoké.

Sprísnené opatrenia

Povedal tiež, že úrady na vianočný víkend mobilizovali 91.000 policajtov a vojakov. "Atentát v Berlíne pripomenul všetkým prefektom, že je potrebné pristúpiť k novému vyhodnocovaniu situácie, preverovať, či sú všetky vianočné trhy a všetky polnočné omše dobre chránené. Riziko atentátu v čase kresťanských osláv narodenia Ježiša Krista by malo pre džihádistov veľký symbolický význam," povedal Falcone.

Počas najnavštevovanejších vianočných omší vo veľkých mestách budú prítomní nielen policajti, ale pripravené budú aj jednotky rýchleho zásahu, uviedol policajný šéf.

Napríklad v katedrále v Štrasburgu sa omša uskutoční za prísnych bezpečnostných opatrení, vrátane osobných kontrol a prehľadávania tašiek a kabeliek. V Lille a ďalších mestách boli umiestnené betónové zátarasy proti prípadnému útoku automobilom.

Spolupracujú s nemeckými kolegami

Francúzsko bolo od začiatku minulého roka dejiskom série atentátov, vrátane útoku kamiónom do davu v Nice, pri ktorých džihádisti zabili viac ako 230 ľudí.

Francúzske bezpečnostné sily teraz spolupracujú s nemeckými kolegami, ktorí vyšetrujú pondelkový teroristický útok v Berlíne, kde kamión narazil do davu na vianočnom trhu v centre nemeckej metropoly a usmrtil 12 ľudí, vrátane jednej Češky. Hlavný podozrivý bol chytený a zabitý v Taliansku, kam podľa prvých informácií utiekol z Nemecka cez Francúzsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok