Pred kamerami zastrelili ruského veľvyslanca v Turecku

TA3 TASR ČTK
19.12.2016 17:45

Počas otvorenia fotografickej výstavy v tureckej Ankare vystrelil 22-ročný policajt na ruského veľvyslanca Andreja Karlova. Veľvyslanec zraneniam podľahol. Potvrdila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Rusko podľa nej o atentáte upovedomí ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN.

Incident snímala televízna kamera

Útok sa udial počas otvorenia výstavy organizovanej v Ankare ruským veľvyslanectvom. Denník Hürriyet zverejnil fotku z incidentu. V galérii pokračovala aj po útoku naďalej streľba, uviedla televízia CNN Türk.

Podľa očitých svedkov sa útočník chcel pomstiť za situáciu v Aleppe. "Nezabúdajte na Aleppo, nezabúdajte na Sýriu, boh je veľký," zvolal páchateľ so zdvihnutou rukou a ukazovákom po tom, čo diplomata na vernisáži výstavy fotografií strelil do chrbta. Podľa iného svedectva údajne povedal: "Necháme vás zaplatiť za Aleppo".

Vraha ruského veľvyslanca identifikovali miestne bezpečnostné zdroje ako ankarského policajta, ktorý bol práve mimo službu. Informovala o tom agentúra Reuters. Incident snímala televízna kamera, z ktorej je zrejmé, že vrah v čiernom obleku stál pred streľbou za veľvyslancom a sledoval jeho prejav.

Deň pred rokovaním o Sýrii

Podľa agentúry TASS, ktorá sa odvolala na očitých svedkov, ozbrojenec zasiahol veľvyslanca do chrbta vo chvíli, keď Karlov na vernisáži dokončoval svoj prejav. Turecká televízia NTV dodala, že pri útoku utrpeli zranenia minimálne tri ďalšie osoby.

Atentát sa podľa agentúry Interfax odohral deň pred plánovanou návštevou tureckého ministra zahraničia Mevlut Çavuşoglua v Moskve, kde mal spoločne so šéfmi diplomacií Ruska a Iránu rokovať o situácii v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok