Trump ešte nemá Biely dom istý, čaká ho posledná skúška

TA3 TASR
19.12.2016 07:17

V Spojených štátoch sa schádza Zbor voliteľov, ktorý definitívne potvrdí budúceho prezidenta. Američania, ktorí nemajú radi Donalda Trumpa, stále dúfajú v zázrak. Ten je síce možný, ale podľa politológov nepravdepodobný.

Dúfajú v zázrak

Voľby prezidenta sa konali pred vyše mesiacom, 8. novembra, a odvtedy sa ako o budúcom prezidentovi hovorí o Donaldovi Trumpovi. Hoci väčšina voličov hlasovala za Hillary Clintonovú, víťazom volieb sa stal Donald Trump. Hlasy voličov sa totiž podľa amerického volebného systému v každom štáte pretavujú do hlasov voliteľov a tých získal viac Trump.

Voliteľov je 538 a väčšinou ide o členov strán. Počet voliteľov v každom štáte je určený počtom obyvateľov štátu, plus každý štát má ďalších dvoch. To má dať málo obývaným štátom trochu viac slova v rozhodovaní. Štáty by podľa tvorcov tohto systému nemali mať pri výbere prezidenta slabé slovo len preto, že majú málo obyvateľov. Volitelia vždy hlasujú až niekoľko týždňov po tom, ako hlasovali voliči. V týchto voľbách to pripadlo na 19. decembra.

Kritizujú volebný systém

Volitelia za zaväzujú hlasovať za toho kandidáta, ktorý v ich štáte vyhral v hlasovaní voličov. V minulosti sa ale niekoľkokrát stalo, že hlasovali inak. Za porušenie záväzku im nehrozí nič vážne. Mnohí Američania dúfajú, že i dnes volitelia zvrátia výsledok hlasovania voličov. Niektorým sa nepáči Donald Trump, iní kritizujú volebný systém. Argumentujú tým, že Hilllary Clintonová získala o takmer tri milióny hlasov voličov viac, a preto by mala byť prezidentkou.

Donald Trump získal 306 z 538 voliteľov, pričom minimum potrebné na výhru je 270. Na to, aby volitelia zvrátili výsledok hlasovania občanov, by dnes muselo 37 z 306 Trumpových voliteľov hlasovať za jeho súperku. Podľa informácií amerických médií však o tom uvažuje len niekoľko z nich.

Zbor voliteľov sa dnes neschádza ako zbor na jednom mieste, ale volitelia v každom štáte sa zídu a budú hlasovať v Kapitole daného štátu, teda v sídle zákonodarcov štátu. Hlasy voliteľov spočíta 6. januára Kongres. Nový prezident bude inaugurovaný 20. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok