Do konca mandátu vlády stúpnu platy učiteľov podľa Plavčana o 39 percent

TA3 TASR
18.12.2016 14:04

Cieľom ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana (nom. SNS) je zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov pre rezort a učiteľov, a taktiež zvyšovať jeho kvalitu.

Do konca mandátu vlády stúpnu platy učiteľov podľa Plavčana o 39 percent
SITA/Ján Viazanička

Zvyšovanie platov má pokračovať

Do skončenia mandátu súčasnej vlády by sa mali podľa Plavčana zvýšiť platy učiteľov vrátane tohto roka o 39 percent. Uviedol to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

„Mojou úlohou je dostať rezort školstva tam, kam patrí, to znamená, aby sa vo verejnosti zvýznamnilo školstvo. Týka sa našich detí a mládeže, a preto je potrebné, aby malo dostatok finančných prostriedkov, aby sa deti, mládež aj učitelia cítili v škole dobre," povedal Plavčan.

Čo sa týka platov učiteľov, pripomenul, že v tomto roku sa podarilo zvýšiť platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a vysokoškolských učiteľov o desať percent. Zvyšovanie má pokračovať aj naďalej. „Garantoval som verejne, že v rozpočte rezortu školstva máme na platy učiteľov od 1. septembra šesť percent, a takisto chceme zvyšovať platy učiteľov aj v troch rokoch po sebe až do skončenia mandátu tejto vlády, to znamená ešte štyrikrát po šesť percent, dokopy by to malo byť aj s týmto rokom približne 39 percent,“ uviedol minister.

Duálne vzdelávanie

Plavčan má v pláne pokračovať aj v systéme duálneho vzdelávania. „Máme veľkú skupinu mládeže, ktorá sa veľmi ťažko zamestnáva, týka sa to hlavne vybraných odborov stredných škôl, a takisto je aj potrebné pripraviť model, ako deti pripraviť na trh práce, ak nepôjdu na vysokoškolské štúdium. Preto sme rozbehli duálny systém vzdelávania a chceme ho rozširovať tak, aby aj zamestnávatelia boli spokojní,“ skonštatoval Plavčan.

Minister doplnil, že nie je problém s absolventmi vysokých škôl. „Rok a pol po skončení vysokej školy je prakticky nulová nezamestnanosť absolventov,“ vysvetlil.

Rezort školstva podľa neho reaguje aj na zvyšujúce sa hrozby extrémizmu a radikalizmu v spoločnosti. „Stúpa radikalizácia spoločnosti a objavilo sa viacero negatívnych javov, tak už koncom leta sme prijali novú prílohu k štátnemu vzdelávaciemu programu a rozšírili sme napríklad možnosti pre školy, aby chodili s deťmi a mládežou do Osvienčimu, prípadne na iné pamätné miesta, ktoré poukazujú na to, kam vedie extrémizmus a aké má dôsledky,“ uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok