Je zo slovenského ekonomického tigra myš? KDH navrhuje zmeny

TA3 TASR
16.12.2016 13:26

Slovensko sa podľa mimoparlamentného hnutia KDH zmenilo za posledné roky z niekdajšieho ekonomického tigra regiónu na akúsi šedú myš. Hnutie preto navrhuje viaceré opatrenia, ktoré by mali krajine pomôcť vo zvýšení konkurencieschopnosti v porovnaní s okolitými krajinami a odľahčiť chce aj ľuďom a malým podnikateľom od daňového a odvodového zaťaženia.

Je zo slovenského ekonomického tigra myš? KDH navrhuje zmeny
SITA/AP

Rumuni a Gréci vyberajú lepšie?

Napríklad výber dane z pridanej hodnoty je na Slovensku podľa europoslanca a člena predsedníctva KDH Ivana Štefanca horší ako bol v roku 2006, keď nastupovala prvá vláda Roberta Fica. Túto daň lepšie vyberá podľa neho aj Rumunsko či Grécko. "Keby sme sa dostali len na priemer výberu DPH v krajinách EÚ, znamenalo by to ďalších 700 miliónov eur do rozpočtu a možnosť realizovať mnohé ďalšie opatrenia," avizoval Štefanec na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Umožnilo by to podľa neho napríklad znížiť firemnú daň na 18 %.

Od januára 2017 sa má síce znížiť táto daň na Slovensku zo súčasných 22 % na 21 %, aj napriek tomu to bude podľa Štefanca najvyššia daň pre firmy v rámci krajín V4. Maďarsko pritom pristupuje od januára k poklesu firemných daní na 9 %. "Slovensko je najhoršie medzi krajinami, s ktorými súťažíme o nové investície," zdôraznil Štefanec.

Je to podľa neho diametrálne iná situácia než aká bola ešte pred desiatimi rokmi, keď malo Slovensku firemnú daň najnižšiu. "Dokonca sme svojím líderstvom zabezpečili, že nás ostatné krajiny kopírovali," opísal. Kritizoval tiež ukazovateľ, ktorý vyčísľuje, koľko štát berie z ceny práce cez dane a odvody zamestnancom a zamestnávateľom. Pred približne 11 rokmi to bolo na Slovensku 38 % z ceny práce, v súčasnosti je to 41 %. "To je viac ako v Poľsku a bude to viac ako v Maďarsku po novom roku a je to aj viac ako priemer krajín OECD," vymenoval.

Opetrenia z akčného programu

KDH preto vo svojom akčnom programovom dokumente pripravilo viacero opatrení, ktoré by mali Slovensku v tejto oblasti pomôcť. Napríklad aktuálne daňové a odvodové zaťaženie považujú za maximálne a chcú postupne pristupovať k jeho znižovaniu. Navrhujú tiež vybudovať predvídateľný a stabilný trh. To znamená, aby sa daňové, odvodové a účtovné zákony menili len raz v rok, k 1. januáru. V súčasnosti sa tak podľa hnutia deje kedykoľvek počas roka.

Navrhujú tiež zaviesť živnostenské licencie, ktoré by živnostníkom uľahčili život. "Len raz v roku by zaplatili daň, odvody a viac by už s daňovým úradom nemuseli prísť do kontaktu," opísal výhody licencií člen predsedníctva KDH Andrej Klapica. Podľa neho si hnutie tiež uvedomuje, aké sú pre budúcnosť dôležité informačné technológie, ktoré budú postupne meniť trh a priemysel. Navrhujú preto oslobodenie internetu od daní a odvodov.

To by podľa neho pomohlo napríklad aj rodinám, ktoré by z tejto služby nemuseli platiť DPH. Rodinám by malo tiež pomôcť ďalšie opatrenie, a to je zvýšenie daňového bonusu na deti do päť rokov zo súčasných 22 eur na 100 eur mesačne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok