Najväčší útok na mailové kontá. Hackeri ukradli dáta miliardy ľudí

TA3 ČTK
15.12.2016 07:58

Hackeri ukradli dáta z účtov viac ako miliardy ľudí používajúcich e-mail a iné služby firmy Yahoo. Oznámila to americká internetová spoločnosť, podľa ktorej k útoku kybernetických zločincov došlo v roku 2013.

Heslá od účtov

Podľa agentúry AP ide o najväčší známy prienik do systému niektorých zo spoločností poskytujúcich e-mailové kontá. Ukradnuté informácie môžu podľa Yahoo zahŕňať mená, e-mailové adresy, telefónne čísla, dátumy narodenia a takzvané overovacie otázky a odpovede na ne. Citlivejšie údaje ako dáta o bankových účtoch či čísla platobných kariet podľa firmy hackeri nezískali.

Mohli sa im však dostať do ruky heslá od používateľských účtov. To by mohlo spôsobiť problémy ľuďom, ktorí používajú rovnaké heslá pre svoje ďalšie internetové účty a služby.

Akcia zahraničných vlád

Experti na internetovú problematiku sa domnievajú, že akcia je zrejme dielo niektorých zahraničných vlád, ktoré sa snažila získať informácie o konkrétnych ľuďoch. Preto sa vraj väčšinou klienti firmy nemusia obávať. Pokiaľ by čin spáchali hackeri, ktorí konajú na vlastnú päsť, dáta by sa zrejme pokúsili predať na webe, čo sa nestalo.

Spoločnosť oznámila podobný únik už v septembri; vtedy išlo o kybernetický útok z roku 2014 a ukradnuté boli dáta z 500 miliónov účtov. Vinníka ani vtedy neodhalili.

Oba prípady vrhajú pochybnosti na chystanú kúpu digitálnych aktivít firmy Yahoo telekomunikačných gigantom Verizon - obe spoločnosti sa predbežne dohodli na sume 4,8 miliardy dolárov. Ak by však oznámenia úniku viedli k odlivu zákazníkov Yahoo, mohol by Verizon stratiť o obchod záujem.

Témy: Yahoo!
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok