Taliansko má novú vládu, opozícia žiada predčasné voľby

TA3 TASR
12.12.2016 21:27

Taliansko má po piatich dňoch od rezignácie premiéra Mattea Renziho novú vládu. Doterajší minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni prezentoval ako premiér v Ríme zloženie 66. povojnovej vlády Talianska, ktorá bude mať 19 ministrov vrátane jedenástich členov niekdajšieho Renziho kabinetu.

Nová vláda, noví ministri

Všetci zložili v talianskej metropole ústavou predpísanú prísahu a v utorok ich čaká parlamentné hlasovanie o dôvere. Ministerstvo zahraničných vecí povedie doterajší šéf rezortu vnútra Angelino Alfano (46), predseda koaličnej strany Nový pravý stred.

Novým ministrom vnútra bude nominant Demokratickej strany Marco Minniti (60). Ministrom hospodárstva a financií zostáva Pier Carlo Padoan (66), ktorý patril aj medzi favoritov na post premiéra. Rezort spravodlivosti bude naďalej riadiť Andrea Orlando a rezort obrany Roberta Pinottiová.

Členmi talianskej vlády zostávajú aj minister priemyslu Carlo Calenda a minister pôdohospodárstva Maurizio Martina, či šéfovia rezortov životného prostredia, dopravy a kultúry, Gianluca Galletti, Graziano Delrio a Dario Franceschini.

Úlohy vlády

Novou ministerkou pre vzťahy s parlamentom bude skúsená sociálna demokratka Anna Finocchiarová (60). Doterajšia ministerka pre reformy Maria Elena Boschiová (35), vnímaná ako iniciátorka reformy ústavy odmietnutej v plebiscite osudnom pre Mattea Renziho, zostane v kabinete ako štátna tajomníčka v úrade vlády.

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril Gentiloniho zostavením novej vlády v nedeľu po tom, ako sa minulý týždeň vzdal funkcie premiéra Matteo Renzi, pretože voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy.

Opozičné strany požadujú predčasné parlamentné voľby. Hlava štátu by však privítala, aby parlament najskôr schválil reformu volebnej legislatívy a zladil pravidlá pre voľby do Poslaneckej snemovne, respektíve Senátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok