Zdravotným asistentom by mali pribudnúť kompetencie, sestry sú proti

TA3 TASR
12.12.2016 19:59

Sestry sa chcú obrátiť na Európsku komisiu, dôvodom je návrh vyhlášky upravujúci kompetencie zdravotníckym asistentom. Ministerstvo zdravotníctva SR môže podľa nich porušovať európske smernice tým, že asistentom umožní robiť niektoré výkony, ktoré má na starosti sestra.

Kompetencie a smernice

Ministerstvo bude o vyhláške so sestrami ešte rokovať. Ďalšie stretnutie s nimi avizuje na polovicu decembra. Je pripravené akceptovať racionálne návrhy. Cez právnu normu chce asistentom kompetencie posilniť. Tvrdí, že len v rozsahu, na ktoré majú dostatočné vzdelanie.

"Slovensko predsa ratifikovalo smernice o odborných pracovných činnostiach sestier, ktoré hovoria, že je neprípustné, aby zdravotnícky asistent vykonával ich činnosti," vysvetlila Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Verí, že ak komora EK osloví, "tá jej dá za pravdu". Asistenti sa podľa nej majú prioritne venovať tomu, aby bol pacient najedený, nakŕmený, prebalený a nerobili sa mu dekubity.

Sestrám sa napríklad nepáči, aby zdravotnícky asistent mohol podávať liek do svalu. "Technicky by to v základoch mohol zvládnuť. Musí však ovládať aj techniku vpichu, napríklad pri olejovej či vodnej suspenzii lieku, toto sestry vedia, vie to aj každý asistent? Vo svojich vzdelávacích programoch predsa nemajú farmakológiu," povedala Lazorová.

Kto riadi asistenta

Komora takisto nesúhlasí, "aby bol zdravotnícky asistent podriadený lekárovi". Vo všetkých krajinách EÚ ich podľa SKSaPA koordinuje práve sestra. SKSaPA to pripomienkovala, rezort to podľa nej neakceptoval.

S ministerstvom sa ale na niektorých zmenách dohodla. Komora ich však označila "za kozmetické úpravy už navrhovaných zmien". Presadila napríklad, aby zdravotnícki asistenti robili niektoré výkony na pacientoch starších ako 18 a nie 15 rokov.

"V návrhu taxatívne neurčujeme, kto bude riadiť asistenta, za indikáciu liečby ale zodpovedá lekár," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková. Kto bude komu podriadený, určujú podľa rezortu vnútorné organizačné predpisy jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Odbremeniť sestry

"Vysvetlili sme si vzájomné postoje, niektoré pripomienky sme akceptovali," zhodnotila Luptáková. Legislatíva podľa nej v praxi umožní asistentom vykonávať iba také spektrum výkonov, na ktoré majú aj dostatočné vzdelanie. Každý zdravotnícky asistent musí mať ukončenú (maturitnou skúškou) strednú zdravotnícku školu v študijnom odbore zdravotnícky asistent," informovala.

Ministerstvo zdravotníctva chce asistentom posilniť právomoci, aby tým sčasti odbremenili sestry. "Má zmierniť ich nedostatok v systéme," povedala Luptáková. Návrh vyhlášky podporuje okrem zdravotníckych asistentov aj viacero zdravotníckych a lekárskych organizácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok